Antena Meniu Search
x

Video Porțiunea de autostradă din România terminată într-un timp record. Vești bune de la Ministerul Transporturilor: "E record bugetul pe 2024"

De săptămâna viitoare o să putem circula pe 16 kilometri noi din Autostrada Transilvaniei, finalizaţi cu 8 luni mai devreme. Lotul care o să fie inaugurat este aşteptat de 9 ani şi asigură o legătură directă între Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Aproape 100 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres s-au construit in 2023, iar pentru 2024 promisiunile sunt mult mai mari. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 15.12.2023, 20:43

Vezi și
  • Alex Prunean, reporter Observator: Abandonate în 2016, cu un nou constructor, lucrările au fost reluate în acest an. În urma cu 10 luni, în acest loc era doar un câmp, dar acum se aplică marcaje şi se monteaza ultimele elemente de siguranţă, pentru ca până în ultima zi a anului circulaţia să fie deschisă şi şoferii să poată circula pe aici cu 130 de kilometri pe oră. 

Constructorul austriac a reuşit chiar să finalizeze lucrările într-un timp record: cu 8 luni mai devreme. Costul? 420 de milioane de lei.

  • Radu Cojocaru, constructor: S-au aplicat şi tehnologii inovative, cum ar fi BIM - au făcut modelări 3D. Am folosit tot timpul utilaje cu GPS, am îndepărtat cât mai mult latura umană.

Noul lot din Autostrada Transilvania are un rol extrem de important

Pe acelaşi subiect
  • Alex Prunean, reporter Observator: Prin schimbarea autostrăzilor, de pe A3 pe A10, iar mai apoi pe A1, şoferii vor putea merge neîntrerupt până dincolo de Deva, pe o distanţă de 232 km. Până în prezent este cel mai lung tronson de autostradă din ţara noastră. 

Până la finalul anului, adică în următoarele două săptămâni, se aşteaptă finalizarea a puţin peste 80 de kilometri de drumuri de mare viteză, cel mai lung fiind un tronson din Drumul Express Craiova - Piteşti, de aproape 32 de kilometri. Pentru 2024, pe hârtie, se întind peste 180 de kilometri de autostrăzi şi drumuri express. Oficialii sunt mult mai optimişti. 

  • Marcel Ciolacu, premierul României: Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de kilometri de autostradă şi drum express.
  • Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Avem noul buget, e record bugetul la Transporturi pentru anul 2024, asta nu înseamnă că e destul. O dată trebuie să avem finanţare, şi o avem, în al doilea rând trebuie să avem companii serioase. 

Cele mai aşteptate tronsoane sunt cele de departe cele de pe Autostrada de Centură a Capitalei. Pe această şosea a avut loc şi un protest inedit. Drumarii au afişat mesaje pe panourile electronice în care cereau constructorului turc să si plătească datoriile. 

România a trecut de borna de o mie de kilometri de autostradă, iar în execuţie sunt alţi 800 de kilometri. În comparaţie, Spania are peste 17.000 de kilometri, iar Germania 13.000. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Porțiunea de autostradă din România terminată într-un timp record. Vești bune de la Ministerul Transporturilor: "E record bugetul pe 2024"