Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primă pentru cariera didactică. Ce pot cumpăra profesorii şi care sunt magazinele partenere

Începând cu această toamnă Ministerul Educației oferă profesorilor prime pentru cariera didactică şi, respectiv, pentru cariera profesională.

de Redactia Observator

la 08.11.2023 , 13:28

Primă pentru cariera didactică. Ce pot cumpăra profesorii şi care sunt magazinele partenere Primă pentru cariera didactică. Ce pot cumpăra profesorii şi care sunt magazinele partenere - Shutterstock

Ministerul Educaţiei a realizat pașii legali necesari pentru acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională, pentru a respecta termenele asumate prin OUG nr. 58/2023, astfel încât tichetele să ajungă la personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic încă de la sfârşitul lunii octombrie. 

Primele pentru cariera didactică urmează să intre pe carduri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a gestionat contractarea serviciilor pentru emiterea tichetelor, iar livrarea acestora a fost realizată de Compania Națională „Poșta Română” S.A.

Articolul continuă după reclamă

Conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime:

Pe acelaşi subiect
  • Prima de carieră didactică (1.500 de lei) pentru personalul didactic și didactic auxiliar aflat în activitate în anul școlar 2022 - 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.
  • Prima de carieră profesională (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat în activitate în anul școlar 2022 - 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.

Livrarea, emiterea tichetelor și stabilirea operatorilor economici eligibili privind utilizarea fondurilor din prima de carieră didactică și prima de carieră profesională sunt atribuții care, potrivit OUG nr. 58/2023, implică activitatea unor terțe instituții. 

Ce pot cumpăra profesorii cu prima pentru cariera didactică în valoare de 1500 lei

Cele mai multe magazine sunt încadrate în categoria librărie – papetărie și electronice – electrocasnice. Este vorba în principal de lanțuri de comercianți care sunt prezenți de regulă și în mediul online și ale căror magazine din orașe au fost trecute pe listă, alături de adresele la care se găsesc în teritoriu, după cum se arată în document.

Lista de magazine partenere 

Potrivit listei, în unele județe, există doar într-un singur oraș magazine care acceptă plata cu cardurile profesorilor de primă de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei sau cu cardurile personalului nedidactic/administrativ – încărcate cu prime de carieră profesională de 500 de lei. În Capitală ar fi 216 unități comerciale vizate de plata cu aceste carduri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

 Cine primeşte prima pentru cariera didactică în 2023

Aceasta a oferit detalii şi cu privire la cea de-a doua ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv, referitoare la acordarea de prime pentru cariera didactică şi, respectiv, pentru cariera profesională. "Ordonanţa de urgenţă privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ", a declarat Ligia Deca într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, chiar la finalul grevei profesorilor din luna iunie.

Ea a adăugat că prima se acordă într-o singură tranşă. "Prima instanţiere este în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul şcolar 2023-2024. Trebuie menţionat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic, care este în valoare de 500 lei pe an, similar, acordată în fiecare an în luna octombrie, pentru că atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educaţiei, până în anul 2027. Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională. Bugetul măsurii de susţinere în această ordonanţă de urgenţă, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei", a mai precizat Deca. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri economice » Primă pentru cariera didactică. Ce pot cumpăra profesorii şi care sunt magazinele partenere