Primul român care pierde casa, dar scapă de datoria în franci elvețieni

De Redactia Observator.
Publicat: 22.09.2020, 20:39.
Actualizat: 22.09.2020, 20:46

Un român dă speranţe altor mii care se luptă cu băncile. Este primul client căruia i-a fost ştearsă o datorie de 45 de mii de euro în baza noii legi a dării în plată. Bărbatul şi-a pierdut casa în urmă cu şase ani, dar a rămas cu o datorie mai mare decât valoarea iniţială a creditului. Acum, a reuşit să scape de orice obligaţie.

În 2008, Petre Tudorel a luat un credit în franci elveţieni. În timpul crizei financiare, valoarea francului s-a dublat, iar bărbatul nu a mai putut plăti ratele lunare. Astfel că în 2014 familia a rămas fără casă, dar şi cu o datorie pe viaţă 45.000 de euro. Practic, mai mult decât împrumutase de la bancă.

Petre Tudorel, clientul unei bănci: În 2014 nu am mai putut să achit după care a fost executat, mi s-a luat casă. 40.000 de franci, când am achiziționat era 2 lei un franc și ajunsese pe la 4, când nu am mai putut să plătesc. Mi s-au făcut popriri pe salarii, mi s-au blocat conturile.

În luna mai a acestui an o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a dării în plată bărbatul a cerut recuperatorului de credite să-i şteargă datoria. Şi surpriză, a reuşit. Avocaţii cred că acest prim caz dechide calea şi altor clienţi

Adrian Cuculis, avocat: Pe nouă lege a dării în plata cei cu credite în franci elvețieni se califică să aibă datoriile șterse. Și sigur împrumutul să nu fie peste 200.000 euro prin echivalent la franci elvețieni. Cei mai mulți care se îndreaptă spre notificări sunt cei care deja și-au pierdut casele la executare silită. Oamenii nu doar că au rămas fără imobile, dar au rămas și cu datorii colosale.

Practic pot ceda casele băncilor doar clienţii ale căror rate lunare au crescut cu peste 50 de procente sau cei care au luat creditul într-o monedă care a avut o majorare de peste 50 la sută a cursului de schimb.

Adrian Benţa, economist: Dacă o persoană câștigă mai mult înainte de criză și avea un împrumut garantat prin ipotecă și poate apela la darea în plată, iar în această perioada de criză nu mai poate achita ratele și se gândește că mai bine renunță la locuința decât să nu aibă din ce să trăiască, e posibil să mai vedem astfel de situații.

În septembrie 2019, în România erau aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni, potrivit datelor BNR.

Citește și
Economic • pe 04.10.2017 la 14:11
3 acte de care ai nevoie pentru a solicita un credit ipotecar
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
Social • pe 07.07.2016 la 14:40
4 pași către un rezultat sigur. Cum să‐ți cumperi o locuință înainte să împlinești 30 de ani

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
7:26 Un TIR plin cu bumbac a luat foc în trafic, în apropiere de Râmnicu Vâlcea 23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poartă la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO