Video Produsele pentru care românii trec graniţa în Ucraina. Spun că fac economii mari: "E la preţ mai bun"
Le e mai frică de scumpiri decât de război. Mii de români ignoră conflictul din Ucraina şi preferă să meargă la vecini pentru a-şi cumpăra strictul necesar. E un fel de mic trafic: duc în Ucraina medicamente şi ce mai au nevoie rudele şi cunoscuţii de acolo şi se întorc de la Cernăuţi sau din în satele de lângă graniţă cu portbagajele pline.
Prin Vama Siret trec zilnic mii de oameni. Ucraineni care se întorc acasă şi români care merg la cumpărături. Sunt aproape la fel de mulţi ca în vremea în care la vecini era încă pace. Ai noştri se întorc acasă în aceeaşi zi cu portbagajele burduşite de baxuri de ulei, saci de cartofi şi detergent. Totul este mai ieftin în ţara devastată de război, aşa că mulţi spun că merită să-şi asume orice risc. "Uitaţi, cumpărături. Ulei, made in Ucraina".
Ce cumpără românii din Ucraina
Corneliu trece graniţa de două ori pe săptămână cu lista pregătită: cumpără strictul necesar pentru tot neamul. "Asta e o centrifugă apicolă, trei saci de tărâţă şi nişte detergent. Uleiul de mâncare, iarăşi, e la preţ mai bun. Acolo e cam 6,30 lei litrul. Detergentul, cam 18 lei în banii noştri. Se aud şi sirenele, se aud frecvent", povesteşte Corneliu.
Nici războiul, nici distanţele de sute de kilometri nu-i descurajează însă pe români. Economiile făcute reprezintă pentru mulţi o chestiune de viaţă şi de moarte în aceste vremuri grele. "Toţi am trecut la pelet, e mult mai ok. Dacă ai de încălzit mai multe locuinţe ce faci? La o tonă economiseşti cam 200 de euro, 1.000 de lei, economiseşti foarte mult", spune un bărbat din Maramureş
- Rate mai mari pentru români după ce un "cartel" de 10 bănci s-ar fi înţeles să manipuleze ROBOR-ul. Clienţii...
- Cel mai mare parc solar din Europa se construiește în România. Câtă energie va genera
- Un gigant din Finlanda construieşte în România o fabrică unică în lume. 500 de angajaţi şi investiţie de 650...
Pentru alţii, shopping-ul la Cernăuţi are şi o componentă umanitară. Merg frecvent în ţara vecină pentru a-şi ajuta rudele şi cunoscuţii aflaţi la nevoie. "Merg săptămânal şi chiar de două ori. Mă duc să le duc şi pastile. La prieteni, la neamuri. Ce nu găsesc ei, mă sună. Eu le cumpăr şi, dacă tot vin încoace, le duc", mărturiseşte un şofer.
Motorină mai ieftină în ţara vecină
Nu doar alimentele de bază sunt mai ieftine, ci şi motorina. Un litru costă în jur de 6 lei, iar la noi aproape 9 lei. "Când rămân fără motorină şi se apropie, mă duc. La Cernăuţi au mai dat cu rachete, le-au interceptat. Aici, mai aproape de vamă, nu. Atât, 10 kilometri merg. Peco e chiar aici, lângă vamă", spune un alt bărbat.
"În luna octombrie, media zilnică a fost de aproximativ 3.000 de oameni care au tranzitat prin acest punct de trecere a Frontierei, prin Vama Siret. Dintre aceştia, câteva sute au fost români", arată Angela Bertea, reporter Observator. Anul trecut, în aceeaşi lună, au trecut graniţa prin acelaşi punct de frontieră peste 20 000 de români.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰