Răsaduri din soiuri de legume românești ținute în viață la Cluj, scoase pe piață
Pe cale de dispariţie, soiurile de legume româneşti sunt ţinute în viaţă, de ani buni, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Primele răsaduri din acest an, crescute chiar în serele din campus, vor fi scoase la vânzare săptămâna viitoare.
Pe cale de dispariţie, soiurile de legume româneşti sunt ţinute în viaţă, de ani buni, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Primele răsaduri din acest an, crescute chiar în serele din campus, vor fi scoase la vânzare săptămâna viitoare. Anul trecut, ghivecele s-au vândut ca pâinea caldă.
Încă din luna februarie, angajaţii Universităţii de Ştiinţe Agricole s-au pus pe treabă. Pe o suprafaţă de numai 300 metri pătraţi, au plantat 25 de mii de răsaduri, individual, în ghivece. Au folosit seminţe tradiţionale care aproape că nu se mai găsesc. Provin de la staţiunea de cercetare din Buzău, iar o parte din stocul genetic.
Trei soiuri de astfel de roşii vor fi scoase la vânzare pentru cei care duc dorul legumelor româneşti: Siriana, Creţe şi faimoasele Inimă de bou. Serele Universităţii îşi vor deschide porţile abia luni, însă, cum anul trecut toate răsadurile s-au vândut în câteva ore, clienţii fideli şi-au făcut deja apariţia.
Micii agricultori pot cumpara de aici rasaduri de rosii ardei sau telina la pretul de doar un leu si 90 bani firul. Acestia pot fi insa 100% siguri ca in toamna cand vor culege roadele vor consuma doar legume din soiuri 100% romanesti.
În prezent, numai 5% dintre legumele cultivate în solariile de la noi mai sunt cu adevărat româneşti, din seminţe autohtone.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰