Antena Meniu Search
x

Video Recoltă bună la cereale în 2023, însă speranțe slabe de ieftiniri la raft. Mare parte din producție va merge în străinătate

De ce ne-a fost frică am scăpat. În ciuda caniculei şi secetei, recoltele de cereale sunt mai mari decât anul trecut. Cu toată producţia bună, nu vom vedea, însă, ieftiniri în magazine. Mare parte din ce recoltăm va ajunge în străinătate. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.08.2023, 19:53

Vezi și

Recolta de grâu sare de 10 milioane de tone, faţă de 9, anul trecut. La rapiţă este un record istoric: peste două milioane de tone, de patru ori mai mult decât anul trecut. Producţia de porumb va depăşi acum 10 milioane de tone. Stăm bine şi la florea-soarelui. Pentru Ionuţ Olteanu, care are terenuri în Ilfov, a fost un an agricol bun. Culturile de toamnă i-au dat recolte mai bune acum decât în 2022. 

Ionuț Olteanu, fermer: La grâu, producţiile au fost rezonabile în zona noastră. Am avut media de 6 tone. Faţă de anul trecut, unde media a fost de 5,7 tone la hectar. Rapiţa - 3,9 tone, faţă de 3,6 anul trecut. 

Şi în zona Modovei fermierii se laudă cu recolte bune la cereale

Cristi Boghiu, fermier: Faţă de anul trecut, pentru toate culturile clar arată mult mai bine. Am avut parte de precipitaţii cu mult peste ce a fost anul trecut. 

Pe acelaşi subiect

Recolta bună nu va aduce însă preţuri mai mici la raft, la mălai, ulei, făină sau pâine. Motivul? 

Cezar Georghe, expert în comerțul cu cereale: Costurile de procesare, cu personalul, cu energia, sunt nişte costuri pe care nu le putem neglija. Vedem petrolul de 85 de dolari pe baril. Deci aceste lucruri influenţează. 

Nu toţi fermierii au fost norocoşi. În zonele foarte secetoase, recoltele îi dezamăgesc pe fermieri. Terenurile din Călăraşi ale lui Radu Daniel au suferit din cauza vremii.

Radu Daniel, fermier: Am avut un an mai bun la grâu, la orz şi la rapiţă. Se va compensa. Dar la porumb vom avea pierderi. 

Jumătate din cereale româneşti pleacă la export

Cezar Georghe, expert în comerțul cu cereale: Grâul tradiţional merge în Orientul Mijlociu. Şi în unele ţări din nordul Africii, în speţă Egipt. Porumbul, la fel, merge către aceste destinaţii. Şi către destinaţiile mediteraneene, Spania, Italia. Seminţele de floarea soarelui merg către UE, Franţa Olanda. 

Din recolta acestui an, peste 13 milioane de tone de grâu şi porumb vor ajunge în străinătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Recoltă bună la cereale în 2023, însă speranțe slabe de ieftiniri la raft. Mare parte din producție va merge în străinătate