UE ar putea subvenţiona transportul cerealelor exportate de Ucraina. O tonă ar putea "costa" 30 de euro
Comisia Europeană (CE) ''analizează cu atenţie'' subvenţionarea transportării cerealelor ucrainene prin statele membre UE, după ce câteva ţări au interzis importurile, a anunţat sâmbătă postul public de radio din Polonia, fără a preciza sursa informaţiei, transmite Bloomberg, informează Agerpres.
Problema sprijinirii costurilor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina este discutată la întâlnirea reprezentanţilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României şi Bulgariei, cu oficiali ai CE şi ai Ucrainei. Costul estimat al subvenţiilor s-ar putea situa la aproximativ 30 euro (32,62 dolari) per tona de cereale, susţine postul polonez de radio.
În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. Executivul comunitar a precizat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar. Comisia Europeană a decis, pe 5 iunie, prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.
În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰