Antena Meniu Search
x

Românii au avut, anul trecut, o putere de cumpărare cu 18% mai mare decât în 2017

A crescut puterea de cumpărare a românilor, dar se adâncesc şi diferenţele dintre regiuni. Pentru prima dată, venitul anual pe cap de locuitor a depăşit 5000 de euro. Este o creştere substanţială, cu 18 la sută. Însă specialiştii remarcă şi altceva. Doar câteva judeţe sunt motoarele economiei.

de Redactia Observator

la 21.08.2019, 22:27

Vezi și

A crescut puterea de cumpărare a românilor, dar se adâncesc şi diferenţele dintre regiuni. Pentru prima dată, venitul anual pe cap de locuitor a depăşit 5000 de euro. Este o creştere substanţială, cu 18 la sută. Însă specialiştii remarcă şi altceva. Doar câteva judeţe sunt motoarele economiei. Există şi surprize.

Studiul arată doar câteva zone cu putere de cumpărare mare, cele colorate cu albastru, respectiv București și județele Cluj, Timiș și Ilfov. 

Capitala, împreună cu cele trei județe, sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării, iar puterea de cumpărare depășește cu cel puțin 20% media pe țară. 

Adică se câştigă mult mai bine şi cei care trăiesc aici îşi permit mai multe. 

Surprizele din studiul realizat de GFK sunt Braşov, Sibiu, Arad, Constanţa şi Alba Iulia. Care, atenţie, ar avea potenţial chiar ca în anii următori să se dezvolte mai mult ca Bucureştiul. 

Braşovul, de pildă, a inceput să se dezvolte pe partea de imobiliare. Sibiul s-a dezvoltată pe partea de IT şi auto. Cu mici excepţii aici infrastructura este bună şi sunt centre universitare excelente care îi formează pe angajaţi. Iar dezoltatorii încep să se orienteze în aceste zone ce au costuri mai mici.  

Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu sunt în continuare polii sărăciei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Românii au avut, anul trecut, o putere de cumpărare cu 18% mai mare decât în 2017