Antena Meniu Search
x

România ar putea avea cea mai mare economie din Balcani în 2017. Ce ne lipsește pentru a atinge succesul

Un raport al Eurostat, oficiul european pentru statistică, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere economică dintre țările Uniunii Europene.

Un raport al Eurostat, oficiul european pentru statistică, arată că România a înregistrat cea mai mare creștere economică dintre țările Uniunii Europene, în al doilea trimestru din 2017. Țara noastră a avut o creștere de 5,7%, fiind urmată de Letonia, cu 4,8%.

Aceste date arată că România a depășit Grecia la valoarea ajustată a produsului intern brut (PIB) și sunt șanse să devină, până la finalul anului, cea mai mare și mai importantă economie din Balcani. La nivelul PIB-ului, România s-a apropiat de Cehia și de Portugalia, însă prognoza Comisiei Europene pentru anul 2018 nu mai este la fel de optimistă. Astfel, România ar putea avea o creștere economică de doar 4,3% în 2018, sub previziunile de 5,2% anticipate de Guvern, scrie Agerpres.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%.

„Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale. Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice", se arată în raportul Comisiei Europene.

Cei 2 factori de care depinde creșterea economiei

Pentru ca România să își atingă țintele privind deficitul economic și să mențină o creștere economică sănătoasă, este nevoie de investiții directe și de un plan eficient pentru infrastructură.

Infrastructura, principala problemă în calea dezvoltării

Pentru ca România să poată atrage investitori străini, dar și pentru ca businessurile autohtone să prospere este nevoie de o infrastructură care să le permită acestora să își poată transporta produsele rapid și eficient. Și birocrația este un alt argument invocat de investitorii străini care nu se grăbesc să își aducă afacerile în România, descurajați de pașii greoi pe care îi au de urmat.

Importanța infrastructurii în dezvoltarea economică este subliniată și de către omul de afaceri Cezar Rapotan, fondatorul companiei Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții din România: „Indicatorii economici din piaţa construcţiilor susţin faptul că economia îşi ambalează motoarele, investiţiile în acest sector fiind capabile să genereze dezvoltarea pe orizontală, adică să atragă afaceri colaterale în toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare şi industrie, la comerţ, servicii şi turism. Este o dovadă, în primul rând, a creşterii încrederii în economie. Iar datele statistice vin să confirme un trend pozitiv pentru businessul Arabesque şi pentru întreg sectorul construcţiilor. Pentru ca acest trend să continue, economia are nevoie de investiţii importante în infrastructură, în construcţii în general, acestea fiind generatoare de dezvoltare economică sănătoasă, de care România are nevoie.”

Investițiile străine directe, adevăratul motor al economiei

Banca Națională a României arată că investițiile străine directe în România au crescut, în 2016, la aproximativ 4,52 milioane de euro, față de doar 3,46 miliarde de euro, cât erau în anul precedent. Această creștere cu 18,6% față de 2015 este unul dintre motivele principale pentru care economia României a avut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Investițiile străine directe sunt printre cele mai importante aspecte în dezvoltarea unei țări, întrucât ele reprezintă investiții pe termen lung, al căror impact pozitiv se vede rapid în nivelul salariilor, scăderea ratei șomajului și în economie, în general.

Dacă România va reuși să mențină trendul ascendent din ultimii doi ani, țara noastră are șanse reale să devină cea mai puternică economie din Balcani. Acest lucru ar însemna că România va deveni și mai atractivă pentru multinaționale și pentru investitorii dornici să își aducă afacerile aici.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Augustin Lazaroiu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » România ar putea avea cea mai mare economie din Balcani în 2017. Ce ne lipsește pentru a atinge succesul