Antena Meniu Search
x

România importă mai bine de jumătate din carnea de porc care se vinde la noi în ţară

Alegem porcul românesc, dar nu prea avem de unde. România are o producţie de aproape 4,5 milioane de porci în acest an.

Vezi și

Alegem porcul românesc, dar nu prea avem de unde. România are o producţie de aproape 4,5 milioane de porci în acest an, la jumătate faţă de cât ar fi necesar ca să umplem rafturile magazinelor. Aproximativ 60% din carnea de porc provine din import, unde subvenţiile primite de la stat scad dramatic preţurile.

De la porcul din ogradă, până la friptura din farfurie, este un drum de câţiva lei în buzunarele românilor. Unul din două grătare pe care le consumăm e cu carne de porc din import. 

În Ungaria, subvenţia primită de la stat de fermieri face ca porcii în viu să se vândă cu şase, şapte lei pe kilogram. În timp ce, în România, preţul lor ajunsese, în medie, la 10 lei pe kilogram, anul trecut. În galantare, însă, carnea de porc poate fi şi de două ori mai scumpă. Fără diferenţe în funcţie de ţara de origine. 

România producea, în 1989, circa 15 milioane de porci. De atunci, producția internă a scăzut până la 800 de mii, în anul 2000, iar în prezent la 4,5 milioane de porci.

Prea puţin pentru a acoperi toate rafturile magazinelor cu carne românească. Unul dintre hipermarketurile de la noi vrea, deja, să dubleze cantitatea de porci autohtoni până la sfârşitul anului. 

Valer Hancaș, manager Comunicare al unui retailer:

Avem o livrare zilnică de 400 de porci, cantitate pe care suntem capabili să o creştem până la finalul acestei luni până la 800.

Astfel, în 2019 ar putea prelua în jur de 250 de mii de porci din producţia internă. 

Pentru ceafa de porc, în schimb, acest retailer ar avea nevoie de 1,5 milioane de porci, anual. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii:

Probabil că vor începe şi celelalte lanţuri de magazine. Eu o susţin prin a produce! Să producem cele 2,5 milioane de porci în ţară, să nu-i mai importăm. 

Ministrul Agriculturii susţine că statul va investi peste 300 de milioane de euro pentru a creşte producţia de porci.

Fiecare român consumă, anual, în jur de 54 de kilograme de carne de porc. La jumătate faţă de media europeană din ultimii ani. 

În magazine, fleica de porc se vinde cu 16 lei kilogramul, spata fără os cu 14 lei, iar costele de porc ajung şi la 23 de lei kilogramul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » România importă mai bine de jumătate din carnea de porc care se vinde la noi în ţară