Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care ar putea porni afaceri, cu mici fabrici făcute special pentru ei. Marfa nevândută ajunge acum la porci

Am putea mânca brânză, iaurt şi smântână, direct de la stână, şi la preţuri accesibile. Este promisiunea Ministerului Agriculturii care vrea să facă în vârful munţilor mici făbricuţe de lactate. Astfel, produsele care vor avea toate autorizaţiile vor putea fi fi cumpărate pe de o parte de turişti, dar ar putea fi preuate şi de mari magazine. Fermierii sunt încântaţi, mulţi se plâng că acum aruncă laptele sau îl dau animalelor.

de Diana Speretoiu

la 04.03.2025 , 21:04

De mic copil, Mitică Ciorogaru e nedezlipit de turma lui de oi. Încă merge în transhumanţă în vârful muntelui şi implică toată familia în munca de la stână. N-are de ales. Cu greu se mai găsesc ciobani. 

Mici fabrici în vârf de munte

  • Reporter: Unde mergeţi dumneavoastră cu oile vara? 
  • Mitică Ciorogaru​: Pe Transalpina, în Muntele Cărbunele. 
  • Reporter: Cum vă descurcaţi acolo, cu branza, cu laptele, cu oile? 
  • Mitică Ciorogaru: Ei, o facem în stână cum au făcut-o şi părinţii noştri. 
Vezi și

Vestea că fermierii ar putea primi un container de procesare, unde să poată pregăti brânză, smântână, iaurt sau unt, direct lângă stână, îl bucură. "Ar fi bun. Ne-ar ajuta foarte mult. Nişte condiţii în plus faţă de ce avem noi nu ar strica", spune Mitică Ciorogaru, fermier.

Pe acelaşi subiect

Containerele vor fi ca niste mici făbricuţe dotate cu camere frigorifice, închegare, ambalare şi vor fi autorizate sanitar – veterinar. Astfel toate produsele realizate aici vor putea ajunge si pe rafturile magazinelor.

Până atunci, micii fermieri răzbesc cu greu. Pentru că nu au unde să vândă laptele, în special pe timpul verii, mulţi fermieri ajung să-l arunce la porci. Un astfel de container amplasat pe aceste dealuri i-ar ajuta să producă brânza şi iaurtul direct la fermă.

Fermierii dau laptele la porci

Ştefan Văduva creşte 30 de vaci care dau până la 400 de litri de lapte pe zi. Cu greu îşi vinde produsele lactate, deşi preţurile nu sunt deloc mari. Un kilogram de brânză de vaci costă, de exemplu, 16 lei.

  • Reporter: Cum vindeţi, unde vindeţi? Aveţi o piaţă de desfacere?
  • Ştefan Văduva: Nu avem nimic. Suntem obligaţi să le punem la porci, laptele, dacă n-ai ce să faci cu el

Nici brânza sau laptele de oaie nu mai aduc profitul de altădată. Alin Epure are 450 de oi, dar brânză face rar. Vinde lapte cu 5 lei litrul unei fabrici din judeţul Vâlcea. "Nu avem altă variantă. E foarte greu să dăm brânza. E mult de muncă, oameni în plus nu sunt", spune Alin Epure, fermier.

Prin programul anunţat de Ministerul Agriculturii, fermierii din zonele montane pot accesa până la 60.000 de euro, schemă ce se va derula pe modelul Startup Nation. Valoarea totală a programului se ridică la 200 de milioane de euro, bani de la Ministerul Economiei.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu mărirea bugetului pentru întărirea armatei?
Observator » Ştiri economice » Românii care ar putea porni afaceri, cu mici fabrici făcute special pentru ei. Marfa nevândută ajunge acum la porci