Video Românii care ar putea primi 200 de euro pentru a-şi cumpăra porci de Crăciun. "Oferta", valabilă timp de 5 ani
Românii care renunţă la creşterea porcilor pentru a limita focarele de pestă, vor primi un voucher de la stat, cu care să cumpere purcei de Crăciun. Aşa sună o propunere de lege, care vrea să ajute şi populaţia, şi fermierii. Din cauza pestei, mai mult de un milion de porci au murit, iar acum 8 din 10 provin din străinătate.
Ajutorul de stat va veni sub formă de vaucher cu valoare fixă: 200 de euro, convertiţi în lei la cursul oficial, scrie în propunerea de lege. Cinci ani vor fi acordate tichetele celor nevoiţi să îşi sacrifice animalele din curte.
200 de euro pentru porcii de Crăciun
Alex Prunean, reporter Observator: Conform proiectului, sunt eligibili să primească vouchere doar acei crescători care locuiesc pe o rază de maximum 10 km în jurul unei mari ferme de porci. Tot acolo le vor putea schimba o dată pe an pentru a primi un animal gata sacrificat.
Românii nevoiţi să renunţe la creşterea purceilor din cauza pestei cred, însă, că ajutorul care valorează acum aproape o mie de lei este prea mic.
- Românul cu porcul de 600 de kilograme nici nu se gândește să îl sacrifice de Crăciun. "Este o bucată din mine"
- Delicatesa care ar putea ajunge la 100 euro/kg din cauza crizei climatice. Producţia a scăzut deja cu 20%
- Reguli tot mai stricte pentru transportul cărnii de porc. Pesta porcină face ravagii
Vasile Deac: Dacă are 100 de kg, 13, 14, pana la 15 milioane, depinde acum cu ţi-ai găsit clientul. Deci, mia aia de lei pe care vor să o dea nu ar ajunge pentru un porc? Dar, păi, nu prea.
Vasile Deac a rămas luna trecută fără cei 16 porci din ogradă, după ce inspectorii sanitar-veterinari au descoperit în curtea lui un focar de infecţie. Conform legii de protecţie sanitar-vetrerinară, nu mai are voie să crească cinci ani porci în locul contaminat.
Vasile Deac: M-am supărat şi m-am enervat să nu mai ţin porc, a fost o pagubă de vreo 200 de milioane.
Vaucherele propuse de noul amendament din Legea Porcului vor fi o sursă de venit şi pentru fermieri.
Florian-Emil Dumitru, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților: Ori de câte ori apare câte un focar de pestă porcină africană în jurul fermelor comerciale, în jurul razei de 10 km, ferma comercială nu mai poată să scoată niciun porc, chiar dacă sunt clinic sănătoşi pentru că aşa este prevăzut regulamentul.
Producţia de carne de porc din România a scăzut cu 40% din cauza pestei, spun fermierii. Importurile au crescut şi au ajuns la peste un miliard 200 de milioane de euro.
Ioan Ladosi - președinte Asociația producatorilor carnii de porc: Pană la ora actuală a fost băgat în pământ un milion şi jumatate de porci. Noi aducem carne din porc din Germania şi din Spania, cam astea sunt ţările.
Din cauza pestei, fermele locale, care au capacitatea de trei milioane şi jumătate de animale, mai cresc doar 700 de mii de porci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰