Antena Meniu Search
x

Video Românii care nu vor mai avea voie să îşi închirieze apartamentele. Amenzi de până la 10.000 de lei

Cutremurele din Turcia şi Siria urnesc abia acum Guvernul de la Bucureşti. Executivul schimbă drastic regulile de consolidare. Nu va mai fi nevoie de semnătura tuturor locatarilor pentru a începe lucrările, iar apartamentele din blocuri cu bulină roşie nu vor mai putea fi închiriate până ce clădirea nu va fi reabilitată. Modificările legii vor fi votate în procedură de urgenţă în Parlament.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 21:14

Vezi și

Toţi sau deloc. Până acum, consolidarea unui bloc cu risc seismic depindea de acordul tuturor proprietarilor. De aceea, sute de clădiri au rămas un pericol pentru cei care locuiesc în ele.

Un bloc încadrat în clasa I de risc seismic din cartierul Armenesc din Capitală aşteaptă de ani de zile consolidarea. Deşi este pe lista de urgenţă a municipalităţii, lucrările nu au putut începe.

Dragoş Decuseară, locuitor clădire bulină: Blocul a fost construit după cutremurul din 40, înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial. S-a obtinut o expertizare. Are o problemă în structura de rezistenţă la mijlocul blocului, undeva la etajul 2, 3.

În urmă cu 14 ani, Dragoş a cumpărat un apartament în clădire, însă nu locuieşte aici. Îl foloseşte pe post de birou până ce blocul va fi consolidat.

Pe acelaşi subiect

Refuzul unui locatar a blocat orice tentativă

Dragoş Decuseară, locuitor clădire bulină: Un singur vecin care are un garaj şi uitandu-se pe proiectul preliminar îl limita suprafaţa garajului şi el s-a opus.

Veronica Ganţă, administrator bloc: Vrea consolidarea să se facă astfel încât să nu îi fie afectată lui proprietatea.

Odată cu modificarea legii, astfel de probleme vor dispărea. Executivul a decis că majoritatea simplă va fi de-ajuns pentru a demara lucrările de consolidare.

Czeke Attila, ministrul Dezvoltării: Acest acord să poată fi luat cu jumătate + 1 din nr proprietarilor. Toate aceste masuri au avut in vedere principii constitutionale. Dreptul la viaţă şi la integritate fizică si psihică a persoanei.

Mulţi dintre cei care refuză consolidarea au închiriat apartamentele din clădirile cu risc.

Matei Sumbasacu, fondator Re Rise: Acesti proprietari îsi inchiriau locuinţele pentru a castiga un venit lunar si se impotriveau consolidarii pt că asta ar fi insemnat o pauza din aceste venituri de doi, trei, patru ani.

Guvernul schimbă şi aici regulile jocului

Proprietarii care deţin apartamente în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic nu le vor mai putea închiria. Interdicţia dispare abia in momentul in care clădirile vor fi consolidate.

Czeke Attila, ministrul Dezvoltării: Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală si inclusiv pentru proprietari.

Amenzile pornesc de la 5.000 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei pentru cei care nu respectă legea.

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: Cei care închiriază nu locuiesc în imobilele vizate şi atunci apetitul pentru a da semnătura pentru a intra în programele de consolidare era extrem de redus. Am avut cel puţin 30 de imobile pe care nu le-am putut depune tocmai din cauza lipsei unanimităţii. Ar trebui să dezgheţe total blocajele avute până în prezent.

Autorităţile locale riscă amenzi şi mai mari, de până la 50.000 de lei dacă nu expertizează la timp clădirile de locuinţe.

Ministerul Dezvoltării impune termene clare

Şcolile, spitalele şi celelalte clădiri publice ar trebui verificate până la 1 noiembrie 2024, iar blocurile de locuinţe până cel târziu în iunie 2026. 

Czeke Attila, ministrul Dezvoltării: Evident că cele care sunt expertizate acum 20 de ani vor trebui reevaluate.

Ultima evaluare completă a clădirilor din Capitală a fost în 1995, atunci când în Bucureşti erau 2.400 de imobile cu risc seismic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii care nu vor mai avea voie să îşi închirieze apartamentele. Amenzi de până la 10.000 de lei