Românii mănâncă cea mai scumpă carne de porc din Europa
Românii mănâncă cea mai scumpă carne de porc din Europa. Fermierii noştri vând kilogramul de carne de porc în viu cu aproape 50 la sută mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Românii mănâncă cea mai scumpă carne de porc din Europa. Fermierii noştri vând kilogramul de carne de porc în viu cu aproape 50 la sută mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pesta porcină a făcut ravagii peste tot în lume, cererea de materie primă a crescut, la fel şi preţurile, care doboară record după record.
Începutul de an a venit cu o scumpire exagerată la carnea de porc, ceea ce ne-a făcut fruntaşii Europei la acest capitol.
Este cu 13,4% faţă de media Uniunii Europene. Faţă de Franţa cu 23,4%, faţă de Germania 8,9%, Polonia 14,3% şi Spania 19,8%.
Abatoarele cumpără carnea de porc în viu de la porţile fermierilor la un preţ mediu de 2 euro şi 24 de cenţi. Adică 10 lei pe kilogram. Mai departe, o vând cam cu 15 lei, urmând ca, în magazine, să ajungă la un preţ mediu de 20 de lei pe kilogram.
Cei din domeniu vin şi cu explicaţii. pesta porcină a distrus aproape toate fermele din lume, aşa că bătălia se dă acum pe o producţie tot mai mică şi tot mai scumpă.
Aşa că Germania, Spania, Ungaria şi Slovenia au devenit principalele ţări din care importăm carnea de porc.
În ţară, fermierii se plâng că, în ciuda preţurilor mai mari, vânzările merg tot mai prost.
Carnea de porc este cea mai căutată de români şi acoperă aproape jumătate din consumul de carne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰