Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii cărora statul le-a promis tichete de 15 lei pe zi. "Dacă intrăm în detalii cu tichetul nu vor mai veni"

Munca la negru, greu de scos la lumină. La două luni de când a intrat în vigoare legea care prevede acordarea de tichete celor care prestează munci casnice, aceasta nu poate fi aplicată. Platforma electronică necesară plăţii muncitorilor nu funcţionează aşa că, în lipsa ei, oamenii sunt plătiţi în continuare la negru, cu banii jos.

de Mădălina Chiţac

la 28.02.2024 , 21:15

Menajere, bone, grădinari, zilieri. Toţi ar fi trebuit să fie plătiţi, de la începutul acestui an, cu tichete. 

Am sunat şi noi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă în încercarea de a le cumpăra. 

Angajat: Intraţi pe site-ul Agenţiei Naţionale, Agenţiei Municipale şi veţi găsi acolo informaţii. 

Vezi și

Reporter: Şi nu ar putea să-mi explice cineva dacă se poate să se cumpere aceste tichete?

Angajat: În clipa asta chiar nu ştiu să vă spun. 

Legea intrată în vigoare din ianuarie nu poate fi aplicată

Legea intrată în vigoare din ianuarie nu poate fi aplicată. Motivul? Încă nu a fost dată în folosință platforma electronică unde ar trebui să se înscrie atât prestatorii, cât și beneficiarii de servicii casnice. 

Raul Giuglea, purtător de cuvânt ministerul Muncii: Platforma care va gestiona întreaga activitate legată de prestatorul casnic este în faza de testare. Urmează să fie implementate toate bazele de date. Au fost comandate deja 300.000 de tichete în format electronic, de la Poşta Română. 

Astfel că, între timp, cine are nevoie de curăţenie sau de o bonă plăteşte tot cu bani cash. 

Cristi Păun, profesor de economie: Din estimările noastre, munca la negru duce evaziunea fiscală către 5% din PIB. 

Valoarea unui tichet este de 15 lei

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Valoarea unui tichet e de 15 lei. Acestea trebuie să fie cumpărate de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi date mai apoi celor care prestează diverse lucrări. Iar aceştia trebuie să preschimbe tichetele în bani. Însă nu rămân cu toată valoarea tichetului respectiv, pentru că li se ia un impozit pe venit şi contribuţia la pensie. 

Adică din 15 lei, rămân doar 12 lei. 

Cristi Păun, profesor de economie: Statul din start nu este dispus să acorde facilităţile fiscale aferente lor. Iar pe partea cealaltă nu ar exista o piaţă pentru aşa ceva, având în vedere că, atunci când noi angajăm pe cineva să ne facă curăţenie sau să aibă grijă de copiii noştri, printr-un salariu legal, jumătate din salariu se duce către stat. 

Câţi români lucrează la negru în ţara noastră

Daniel Radu, fermier: Când căutăm un zilier, primul lucru pe care el ne întreabă, zilierul respectiv, este cât îmi dai pe zi și ce am de făcut. Dacă îi convine ce are de făcut, vine, dacă convine şi preţul, vine. Dacă intrăm în detalii cu tichetul nu vor mai veni. Oamenii când aud de treaba asta, zic: Hai, domnule, lasă-mă în pace. Cred că nu va avea niciun efect.

Bărbat: Nimeni nu ar face chestia asta, să meargă, să facă rost de tichete. 

Bărbat: Cash-ul rămâne tot cash. Ce tichete?

Femeie: Ideea ca să meargă la stat nişte bani mi se pare normală. 

Unele estimări plasează numărul muncitorilor la negru la peste un milion şi jumătate, în timp ce altele, mai optimiste, la doar 500.000. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Românii cărora statul le-a promis tichete de 15 lei pe zi. "Dacă intrăm în detalii cu tichetul nu vor mai veni"