Antena Meniu Search
x

Video Românii plănuiesc să treacă la tactica "a doua casă". Cum am ajuns pe primul loc în UE la proprietari de locuinţe, cu un procent de peste 95%

Suntem ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană. Peste 95% din români au o casă. Şi mulţi şi-o doresc şi pe a doua. Fie pentru a o închiria, în marile oraşe, fie vor o proprietate pe care să o folosească în vacanţă, la munte sau la mare. Cu toate acestea, numărul tranzacţiilor imobiliare este în scădere. Dobânzile sunt mai mari, iar condiţiile de creditare sunt mai dure.

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 20:21

Vezi și

Ultimele date venite de la Banca Naţională a României arată cum s-a schimbat piaţa imobiliarelor, în funcţie de evoluţia creditării.

Românii, tot mai interesaţi să îşi cumpere o a doua casă

Românii sunt tot mai interesaţi să îşi cumpere o a doua casă, pe care să o închirieze sau să o folosească drept casă de vacanţă. Aşa se face că, din numărul total de tranzacţii de pe piaţa imobiliară, 52% au fost pentru a doua casă.

Dan Negulescu, expert imobiliar: Sunt cumpărătorii de a doua casă. Cei care au bani şi îşi doresc o casă de vacanţă deja şi-au cumpărat până acum. A fost şi influenţa politică şi influenţa războiului, care i-a făcut să investească rapid banii. Investitorii văd preţurile că sunt în scădere, investesc în proprietăţi imobiliare.

Pe acelaşi subiect

Toma Filipovici, agent imobiliar: Este un semn de maturizare al pieţei. Caută să-şi plaseze banii într-un loc sigur. Imobiliarele sunt un produs foarte sigur. Şi atunci în loc să joace la bursă sau să-i ţină într-un cont, îşi pot cumpăra o locuinţă pe care s-o închirieze, să aibă un randament.

Casele de vacanţă sunt căutate în zonele turistice, iar cele pentru închiriat în marile oraşe. Le cumpără în special cei care dispun de fonduri, asta pentru că au crescut mult dobânzile.

Florian Neagu, director BNR: O reducere de tranzacţii imobiliare, ceea ce este normal, uitându-ne şi la modul cum a evoluat creditul imobiliar şi această atitudine de aşteptare a populaţiei pentru a vedea ce se mai întâmplă.

Toma Filipovici, agent imobiliar: Condiţiile de creditare s-au înăsprit. Şi atunci oamenii se gândesc de două-trei ori dacă să acceseze un credit imobilar. A scăzut numărul celor eligibili. Multe bănci au mărit partea de avans. Dobânzile au crescut.

Românii care sunt la prima locuinţă cu greu o pot avea. Dacă anul trecut avansul pentru o locuinţă de o sută de mii de euro era de 15 mii de euro, acum unele bănci cer un avans de 25 de mii de euro.

Dan Negulescu, expert imobiliar: Cei care îşi cumpără prima casă depind de credite. Ştiu foarte bine că dobânzile la credite sunt mari, condiţiile de acordare sunt mai restrictive, deci sunt mult mai puţini cumpărători de prima casă.

Numărul de credite ipotecare s-a redus cu 20%

Mai mici sunt şi locuinţele achiziţionate.

Ionuţ Chiţea, agent imobiliar: Numărul tranzacţiilor imobiliare faţă de anul trecut este în scădere. Şi se schimbă şi suprafeţele pe care dezvoltatorii le cer. Observăm o scădere a numărului de metri pătraţi. Au scăzut cu până la 10 procente.

De altfel, numărul de tranzacții imobiliare individuale a scăzut cu 12% la nivel național în perioada aprilie 2022-martie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Românii plănuiesc să treacă la tactica "a doua casă". Cum am ajuns pe primul loc în UE la proprietari de locuinţe, cu un procent de peste 95%