Antena Meniu Search
x

Video Românii, prea săraci pentru a plăti facturile. "Ne e imposibil să mai trăim. Strângem cureaua, stăm pe întuneric, cum ni s-a recomandat"

Viaţa se scumpeşte de la lună la lună. Fie că vorbim de facturi la utilităţi, combustibili sau alimente, toate preţurile sunt mai mari acum decât în luna august. Nu e de mirare deci că peste un milion de familii nu-şi pot plăti curentul, gazele şi unul din 4 români are restanţe. Cei mai vulnerabili sunt şomerii, dar şi cei cu familii numeroase.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.09.2021, 20:36

Vezi și

Florin Baicu are şase copii. Câştigă lunar doar 2.200 de lei şi îi ajung doar pentru strictul necesar. Cât despre plata facturilor, dacă n-ar fi primit ajutor de la preotul din localitate, ar fi avut lumina şi gazele deja tăiate.  

Florin Baicu: "Asta-i administraţia. 738 de lei. Am avut mai multe luni, da! Pe vreo 3 luni"

Elena Baicu: "Au venit mari, luna trecuta am platit patru milioane gazul acum luna asta iar 3 miliaone. Lumina la fel, vin niste facturi uriașe, nu știu de ce"

Iar în situaţia acestei familii din Iaşi se află mulţi români. 

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac: Statisticile oficiale arată o realitate dură. Mai exact, în România avem peste un milion de familii care nu au bani pentru a plăti energia electrică. La gaze situaţia se repetă. Şi aici vorbim de un milion de gospodării care nu pot plăti facturile. Ce e mai grav e ca un sfert din aceste familii au restanţe în mod constant la utilităţi. 

"De la lună la lună rămânem cu restanţe. Ne e imposibil să mai trăim. Strângem cureaua, stăm pe întuneric, cum ni s-a recomandat. Mâncăm şi mai puţin", spune o consumatoare

Cristian Păun, analist economic: Pe termen lung, vom deveni cu totii vulnerabili. Pentru ca nu avem productie in spate care sa poata sa preseze pe aceste preturi sa scada. Atunci cand tu nu faci investitii in productia de energie electrica, privezi economia de un element vital: energia. fara energie nu te dezvolti. 

Cei mai vulnerabili în faţa valului de scumpiri sunt şomerii, familiile numeroase, cu mai mult de trei copii, dar şi cei care au venituri mici. 

Prea săraci pentru facturi 

Adrian Negrescu, economist: Sunt 1,6 mil de romani care au salariul minim pe economie. si 1,3 mil de pensionari care castiga pana in o mie de lei. pt ei, facturile astea la gaze care cresc cu 40% in sept inseamna un efort finananciar semnificativ. majoritatea isi vor amana platile. 

Odată cu noul val de scumpiri, facturile amânate vor deveni o obişnuinţă printre români. În ultimul ceas, statul promite că va le va oferi ajutor consumatorilor vulnerabili. 

Adrian Negrescu, economist: Legea consumatorului vulnerabil e doar o picatura intr un ocean, nu ii va ajuta cu aproape nimic pe oamenii care isi plateasc cu greu facturile. Dincolo de cresterea pretului la gaze, avem cresterea pretului la energie electrica, pretul intretinerii. 

La care se adaugă toate majorările de preţuri care vin în cascadă. Cum ar fi cele la combustibili sau alimente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Românii, prea săraci pentru a plăti facturile. "Ne e imposibil să mai trăim. Strângem cureaua, stăm pe întuneric, cum ni s-a recomandat"