Antena Meniu Search
x

Plata chiriei, amânată pe perioada pandemiei

Senatorii şi deputaţii au votat un proiect prin care românii care stau în chirie pot să întârzie plata pe durata stării de urgenţă. Statul va plăti în locul lor, iar ei vor restitui banii în rate, mai târziu.

de Redactia Observator

la 01.05.2020, 10:55

Vezi și
  • Valoarea chiriei nu trebuie să depăşească 2 mii de lei.
  • Legea îi ajută şi pe operatorii economici.

Aceleaşi prevederi se vor aplica şi firmelor care îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate. Depinde acum de preşedinte dacă proiectul va deveni lege.

Amânarea plăţii nu este posibilă decât dacă românii care locuiesc în chirie se înţeleg  cu proprietarul. Dacă acesta este de acord, banii din chirie vor veni de la ANAF.

Chiriaș: Mi se pare o solutie ok pentru cei aflati in somaj tehnioc în perioada aceasta

Chiriaș: Da, este o alternativa foarte buna, adica mie mi se pare ok

Dar, că şi în cazul amânării plăţii ratelor bancare, cei care vor să scape temporar de chirie trebuie să demonstreze autorităţilor că veniturile le-au scăzut din cauza pandemiei de coronavirus.

Atât persoanele fizice cât și cele juridice trebuie să depună la ANAF contractul de inchirirere, un act adițional care cuprinde acordul între părți, perioada de amânare a plății chiriei și suma aferentă perioadei și un act care să dovedească imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată.

De asemenea, valoarea chiriei nu trebuie să depăşească 2 mii de lei.

De asemenea, proprietarii de apartamente nu mai trebuie să plătească impozite pentru anul în curs, dacă reduc chiriile cu peste 30 la sută. Legea îi ajută şi pe operatorii economici care au probleme în această perioadă.

Teodora Burz, manager magazin: Problema nu este doar chiria aferentă acestei perioade în care nu am funcționat, să ținem cont că vorbim de chirii foarte mari. Problema mare va fi după deschidere pentru că centrele comerciale nu vor mai funcționa la capacitate maximă. Avem nevoie de îngăduință lor pentru noi, am semnat un contract și avem un parteneriat cu un centru comercial, nu cu statul.

Condiția este că suma pe care o plătesc pentru închiriere să ajungă la maximum 10.000 lei. Iniţial, proiectul de lege se adresa doar persoanelor juridice, adică firmelor care deţin suprafeţe închiriate şi în acest moment au activitatea îngheţată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Plata chiriei, amânată pe perioada pandemiei