Antena Meniu Search
x

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimburi valutare mai scumpe! Tot mai multe bănci au început să renunţe la ghişeele clasice şi au mutat operaţiunile cu valută în online. Cu mici excepţii, nu fără comisioane percepute pentru fiecare tranzacţie. Aşa că, atunci când vindem sau cumpărăm euro sau dolari, pierdem şi câteva sute bune de lei. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.12.2023, 19:51

Vezi și

Deja mai multe instituţii bancare au renunţat la ghişeele fizice şi s-au mutat în online. Asta se traduce, de cele mai multe ori, în costuri suplimentare. Comisioanele variază între 0,15% şi 2% pe tranzacţie.

Camelia Grădinaru, expert bancar: "Banca câştigă din diferenţa de schimb valutar. Băncile cumpără la un preţ mai mic decât BNR şi automat, în funcţie de necesitatea pe care o au, vând sau cumpără în funcţie de cât vor să câştige."

Clienţii însă pierd bani prin aplicaţiile de mobile banking. Spre exemplu, dacă vrem să schimbăm 15 mii de euro în lei, găsim în online un curs de 4,87 lei, iar la casieria băncii un curs de 4,92 de lei. Ceea ce înseamnă că, dacă facem operaţiunea prin aplicaţie, pierdem 726 de lei. Şi mai câştigaţi suntem dacă alegem exchange-urile. Rămânem cu 1.026 de lei în plus. 

Adrian Asoltanie, expert în educaţie financiară: "Sunt condiţii mai nefavorabile decât la o casă de schimb valutar. Ca şi curs, ca şi comisioane. Pe de altă parte, este un disconfort al persoanei de a-şi retrage banii. E multă bătaie de cap. Şi atunci probabil că se va merge pe varianta de schimb online cu asumarea acestor costuri."

Pe acelaşi subiect

"E mai aproape, e mai util. Convenabil."

"Şi există şi un curs de schimb mai bun?" 

"Nu ştiu dacă-i mai bun. Dar pentru mine e mai convenabil."

"La bancă. E mai sigur. Părerea mea că e mai sigur."

Ce e drept, unele bănci vin cu oferte. Fie că se cheamă Smart Hour sau Happy Hour, clienţii au 60 de minute în zilele lucrătoare în care pot schimba valută la cursul oferit de BNR. Numai că există o limită de o mie sau 1.500 de euro pe zi. 

Camelia Grădinaru, expert bancar: "Trebuie să aştepţi dacă e o sumă considerabil mai mare. E destul de greu să aştepţi cinci zile. Sau 10 zile să schimbi fracţionat."

Tot mai multe bănci îşi vor trece operaţiunile în online, spun analiştii. 

Adrian Asoltanie, expert în educaţie financiară: "Şi pentru bănci numerarul reprezintă un cost foarte mare. Să-l păstrezi, să-l transporţi, să-l gestionezi. O să vedem din ce în ce mai multă optimizare în zona asta de servicii."

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Sistemul bancar trece printr-un amplu proces de restructurare. În ultimii 15 ani, au plecat din bănci peste 20.000 de angajaţi, astfel că, la final de septembrie 2023, mai lucrau în sistem mai puţin de 52.000 de persoane. Şi sediile se închid de la un an la altul. Vorbim despre nu mai puţin de 3.000 de sucursale închise, în ultimii 15 ani."

Adică aproape jumătate din sucursalele existente, arată datele BNR. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro