Antena Meniu Search
x

La 1 septembrie, restaurantele şi cafenelele se deschid, nu şi cluburile sau barurile

E oficial, de marţi 1 septembrie se deschid restaurantele şi cafenelele. Nu însă şi barurile şi cluburile de noapte. Nimeni nu ştie însă cum vor face autorităţile diferenţa între unele şi altele, mai ales că funcţionează după aceeaşi autorizaţie. Noua etapă de relaxare nu e susţinută de bilanţul zilnic: avem din nou peste 1300 de îmbolnăviri şi 48 de decese. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 28.08.2020, 20:54

Vezi și
  • Maximum 6 persoane la o masă de restaurant.
  • La evenimente, în interior pot participa 50 de oameni.

Deschiderea restaurantelor este, poate, cea mai aşteptată măsură de relaxare de când a început pandemia, România fiind singura ţară care a menţinut până acum această restricţie. 

Injumătăţirea meselor este principala problemă a patronilor. Cu cele rămase greu pot susţine o afacere mică.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: La restaurante, regulile rămân aceleaşi, regulile de distanţare între mese, regulile de stat la masă. O masă da, o masă nu. 

Dacă până acum legea era cât se poate de clară, nu mai mult de 4 persoane la o singură masă, în cazul în care nu fac parte din aceeaşi familie, regulile se schimbă puţin şi permit ca la aceeaşi masă să se aşeze nu mai puţin de 6 oameni. În cazul evenimentelor desfăşurate în interior, până acum vorbeam de 20 de persoane care puteau participa, ei bine, cifra ajunge acum la 50 de oameni.

Rămân totuşi restricţii. În ceea ce priveşte, în schimb, evenimentele desfăşurate în interiorul cluburilor de noapte sau a discotecilor, ele vor rămâne în continuare interzise.

Rămân închise şi barurile, dar se deschid cafenelele. Problema este că barurile şi cafenelele funcţionează cu autorizaţii identice, adică acelaşi cod CAEN. Rămâne de văzut cum vor face autorităţile diferenţa.

Potrivit hotărîrii de guvern, restaurantele se deschid doar dacă incidenţa cazurilor în ultimele 14 zile nu depăşeşte 1,5 la mia de locuitori. Din datele de până acum, zeci de localităţi ar putea rămâne sub restricţii. 

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Alatăieri aveam 49 de localităţi cu peste 3, acolo sigur nu vor fi deschise, în unităţile teritoriale. În judeţele Bihor, Bacău, Braşov, Prahova, Ilfov, Bucureşti.

Doar restaurantele din hoteluri rămân deschise în orice condiţii. 

Constantin Pănescu, administrator restaurant: La 1 iunie, nu erau atâtea cazuri pe zi. În schimb, acum, cu atâtea cazuri, totuşi dăm drumul. Pe partea de restaurante, noi deja le pregătim. 

Următoarele măsuri de relaxare ar putea veni în a doua parte a lunii septembrie când vor fi deschise centre de tratament şi de relaxare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » La 1 septembrie, restaurantele şi cafenelele se deschid, nu şi cluburile sau barurile