Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Studiu: 19 la sută din salariaţii din România sunt sub pragul de sărăcie, spun specialiştii

6.700 de lei pe lună este suma de care o familie cu doi copii are nevoie pentru un trai decent în România, arată un studiu recent publicat. Sunt însă bani la care multe familii nici nu visează. Sute de mii de români sunt în pragul sărăciei.

de Redactia Observator

la 31.10.2018 , 23:37

6.700 de lei pe lună este suma de care o familie cu doi copii are nevoie pentru un trai decent în România, arată un studiu recent publicat. Sunt însă bani la care multe familii nici nu visează. Sute de mii de români sunt în pragul sărăciei, iar milioane îşi cheltuiesc salariile doar pe mâncare, utilităţi şi rate. Românii au cele mai mici venituri din toată Europa, dar plătesc cele mai mari dobânzi la credite.

Rata pentru locuinţă reprezintă cea mai mare cheltuială pentru români. În medie, o familie plăteşte 1781 de lei pe lună pentru un apartament cu trei camere. Din bugetul lunar, o mare parte se duce şi pe alimente.

Potrivit studiului, cosul minim de consm lunar pentru un trai decent ar trebui să contina apa de 54 de lei, ulei de 8 lei, lapte de 33 de lei si alte alimente de baza în total 1.405 lei pentru 67 de produse diferite.

Vezi și

Pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte ar trebui să alocăm 651 de lei pe lună, pentru educaţie şi cultură 546 de lei, iar pentru produse de uz casnic, 238 de lei, lunar. În total, o familie cu doi copii ar trebui să aibă venituri lunare de cel puţin 6762 de lei pe lună, pentru a trăi decent. Mulţi însă renunţă la lucruri esenţiale pentru a supravieţui.

Ștefan Guga, autor studiu Syndex România: Fac compromisuri la imbracaminte, la locuinte, f multi locuiesc cu partinii, vorbim de tineri 30 si ceva de ani , la sanatate, la tot, inclusiv la alimentatie.

La capitolul economii, autorii studiului spun că ar trebui să punem deoparte în fiecare lună măcar 615 lei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nu e de mirare, în condiţiile în care un milion şi jumătate de salariaţi primesc lunar salariul minim de aproape 1.200 de lei. 

Bogdan Hossu, președinte, CNS Cartel Alfa: Dupa structura revisalului, mai putin de 25 la suta traiesc peste standardul cosului minim de trai decent. 19 la suta din salariati sunt sub pragul de saracie.

O altă statistică, realizată însă de INS, arată că pentru a supravieţui cu strictul necesar, o familie are nevoie de 2.419 lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri economice » Studiu: 19 la sută din salariaţii din România sunt sub pragul de sărăcie, spun specialiştii