Antena Meniu Search
x

Tensiunile dintre SUA şi Iran ne scumpesc benzina!

Benzină mult mai scumpă şi un dolar extrem de puternic! Asta ne aşteaptă şi pe noi în urma conflictului Statelor Unite ale Americii cu Iran. O spun specialiştii de pe piaţă.

Vezi și

Benzină mult mai scumpă şi un dolar extrem de puternic! Asta ne aşteaptă şi pe noi în urma conflictului Statelor Unite ale Americii cu Iran. O spun specialiştii de pe piaţă. Dar şi oficialii Băncii Naţionale estimează o nouă creştere a preţului petrolului anul acesta. Primele efecte le vom simţi curând.

Creşterea preţului petrolului se reflectă imediat în preţul benzinei şi motorinei. Nici de data aceasta, scenariul nu va fi diferit, spun economiştii. Este o chestiune doar de timp până tarifele vor exploda. 

Întreaga situaţie este analizată atent de BNR, iar estimările sunt sumbre. 

Tensiunile dintre SUA şi Iran se simt şi în buzunarele noastre. Barilul de petrol a atins cel mai mare nivel din ultimii 4 ani şi a ajuns la 76 de dolari. Şi nu se opreşte.

Benzina şi motorina se apropie la unele benzinării şi de 6 lei litru. Tot pe fondul crizei, dolarul tot creşte. Astăzi aproape că a atins 4 lei. Iar, unii analişti spun că s-ar putea chiar să avem de pierdut şi de pe urma unor posibile restricţii de import şi export.

Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de Afaceri: "În cazul în care vor exista sancţiuni, România se va alinia. Există un parteneriat între România şi Iran pe mai multe domenii, inclusiv pe agricultură, dar şi pe altele. În acele zone evident că putem să ne aşteptăm pe termen scurt la anumite scăderi."

Anul trecut, Romania a trimis către iranieni pepeni, mere, pere,  gutui în valoare de aproape 13 milioane de euro. Şi noi am importat de la ei struguri uscaţi, papaya, caise, cirese în valoare de peste 200 de milioane de euro. 

Domeniile principale de import din Iran vizează ţiţeiul, produse petrochimice, fructe proaspete şi deshidratate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Tensiunile dintre SUA şi Iran ne scumpesc benzina!