Antena Meniu Search
x

TVA pentru mâncarea la pachet vs. mâncarea servită la restaurant. Care e varianta mai avantajoasă pentru consumatori

Anul 2024 a adus noi modificări şi în ceea ce priveşte cotele de TVA. Iată cum s-aU modificat cotele TVA pentru mâncarea la pachet versus mâncarea servită la restaurant, de la începutul anului. 

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 13:50

TVA pentru mâncarea la pachet vs. mâncarea servită la restaurant
TVA pentru mâncarea la pachet vs. mâncarea servită la restaurant - Profimedia

S-a propus trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

TVA este mai mare pentru mâncarea la pachet

Serviciile de restaurant şi de catering rămân la cota de 9%.  Potrivit contabilul.ro, aceste masuri derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive, cu eliminare amânată sau etapizată şi nedistributive, cu eliminare imediată. 

Alte schimbări ale TVA în 2024

Pe acelaşi subiect

TVA a crescut de la 5% la 9% pentru:

  • livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. 
  • livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
  • produsele eco/bio/de înaltă valoare calitativă;
  • livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

TVA a crescut de la 5% la 19% TVA pentru: 

  • sălile de fitness
  • accesul la evenimente sportive, bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative. 

Podusele care au rămas cu TVA de 5% : livrarea de manuale şcolare, cărti, ziare şi reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale, livrarea de lemn de foc şi energie termică.

Cum a dus măsură plafonării TVA-ului la scumpirea anumitor produse

Plătim mai puţin pentru alimentele de bază faţă de luna iunie 2023. Sau cel puţin aşa spune Consiliul Concurenţei, care a ajuns la această concluzie după ce a analizat preţurile din marile magazine. Paradoxal, măsura plafonării adaosului comercial a adus şi scumpiri la unele produse.

Consiliul Concurenței a analizat preţurile din 10 supermarketuri şi a văzut ieftiniri între 20% şi chiar 50% la morcovi, ceapă, făină, struguri, mălai, prune şi telemea. Sunt preţurile din decembrie comparate cu cele din iunie, când nu exista măsura plafonării. Costă mai puţin cu 10-20% şi uleiul, pâinea, tacâmurile de pui, cartofii, merele golden şi fasolea.

Măsura plafonării a fost prelungită cu două luni

Pentru alte produse, precum spata de porc, pulpele de pui, laptele, zahărul şi iaurtul, scăderile de preţuri sunt sub 10%. Au existat şi alimente care s-au scumpit. Castraveții, de exemplu, costă cu 47% mai mult, usturoiul s-a scumpit cu 15%, merele roşii cu 3%, ouăle cu aproape 4%, iar ardeii cu 2%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri economice » TVA pentru mâncarea la pachet vs. mâncarea servită la restaurant. Care e varianta mai avantajoasă pentru consumatori