Antena Meniu Search
x

Ucraina interzice exporturile de grâu, porumb, zahăr și carne, pentru a preveni o criză umanitară. Măsură similară în Serbia

Guvernul ucrainean va interzice exporturile de alimente esențiale. Măsura a fost luată “pentru a preveni o criză umanitară în țară”, explică Ministerul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 12:29

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Este vorba de grâu, ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare, floarea soarelui, carne și produse procesate, precum și de animale vii. 

Ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” și pentru „a răspunde nevoilor populației” afectate de război.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene. Împreună cu Rusia, cele două țări sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Serbia a luat o măsură similară

Pe acelaşi subiect

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat miercuri că Serbia interzice începând de joi exportul de grâu, porumb, făină şi ulei, ca urmare a creşterii preţurilor şi a cererii acestor produse pe piaţa internaţională în urma războiului din Ucraina.

Vucic a anunţat de asemenea o reducere cu 20% a taxelor pe combustibili, pentru a compensa astfel din creşterea preţurilor acestora, ceea ce va implica o pierdere de 35 de milioane de euro pe lună pentru bugetul de stat.

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la UE, nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Belgradul şi Moscova având în mod tradiţional relaţii apropiate. De asemenea, Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, iar compania rusă Gazprom deţine 51% din acţiunile societăţii petroliere sârbe NIS. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ucraina interzice exporturile de grâu, porumb, zahăr și carne, pentru a preveni o criză umanitară. Măsură similară în Serbia