Antena Meniu Search
x

Video Un român își închiriază apartamentul cu două excepții: fără animale și romi. "Când m-a văzut, m-a refuzat"

Exclus animale de companie și romi. Aşa sună sute de anunţuri pe mai multe platforme de închiriere apartamente. Câțiva dintre potențialii chiriași au depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării şi au avut câștig de cauză. Amenzile pentru rasism sunt însă modice. 

de Redactia Observator

la 21.06.2022, 20:55

Vezi și

Pentru ei, să-şi găsească o casă e misiune imposibilă. Dintr-un motiv pe care nu-l pot schimba: etnia.

Marin: Am fost cu concubina mea să închiriem un apartament și când m-a văzut m-a refuzat. Mi-a spus că a găsit între timp alți chiriași. Pe urmă am luat o decizie să meargă ea singură și într-adevăr ea nu a fost refuzată.

Etnia, un motiv de refuz când vine vorba de închirierea unui apartament

Ca Marin, sunt mulți romi care simt efectele crunte ale discriminării. Ce e în sufletul lor când vîd în anunţuri criteriul ''exclus romi'' numai ei ştiu.

Ionuț Păun, Partida Romilor Pro-Europa: Majoritatea colegilor mei care sunt mai închiși la ten au probleme de genul acesta. La prima vizită a apartamentului sunt respinși din start. Sigur că este o formă de discriminare, asemenea anunțuri nu au voie să apară în ziar sau pe rețelele de socializare.

Mulți dintre cei care postează anunțurile se justifică şi spun că ar avea probleme cu vecinii.

Proprietar: Să nu fie în bloc așa ceva și na, asta e! De aia am și scris, ca să nu mă încurc cu nimeni. 

Proprietar: Din păcate, am avut experiențe neplăcute. 

Administratorii platformelor de anunțuri încearcă să filtreze anunţurile rasiste. Însă numărul mare de utilizatori și fluxul continuu de anunțuri le îngreunează, însă, munca.

Aida Ionescu, platformă vânzări: Avem toleranță zero pentru comportamente și limbaj discriminatoriu și rasist. Luăm toate măsurile, atât tehnice, cât și prin echipele noastre de prevenție a fraudei și calitatea conținutului, astfel încât ele să nu apară pe platforma noastră.

Oricâte amenzi s-ar da, însă, fenomenul nu dispare

Multe dintre anunţuri ajung, în cele din urmă, pe masa Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

Asztalos Csaba, președintele CNCD: Sondajele de opinie arată că în România există un grad de respingere destul de ridicat față de romi. Soluționăm plângeri sau chiar ne autosesizăm atunci când luăm la cunoștință de posibile fapte de discriminare.

Gelu Duminică, sociolog: E nevoie de educație, impunerea legii și iar de educație.

Ajuns în vizorul CNCD, un anunț discriminatoriu ajunge să fie sancționat cu până la 5.000 de lei. Numai în ultimele săptămâni, consiliul a trimis mai multe sancțiuni unor platforme online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Un român își închiriază apartamentul cu două excepții: fără animale și romi. "Când m-a văzut, m-a refuzat"