Antena Meniu Search
x

Video Preţurile mari la alimente piperează costul ciorbei. Românii plătesc tot mai mult pentru a-şi permite o masă caldă

Preţurile alimentelor au sărit în aer. Iar una dintre mâncărurile noastre de bază, ciorba, costă mult mai mult. Legumele au ajuns să concureze carnea la preţ, iar uleiul este regele scumpirilor. O ciorbă, indiferent că o cumperi de la restaurant sau o prepari acasă, ne costă aproape dublu fata de acum citeva luni. 

de Adrian Obreja

la 09.03.2022, 10:23

Vezi și

Ciorba cea de toate zilele ar putea deveni un răsfăţ pentru mulţi dintre români. 

Chef Adi Chicoș: 5 lei kilogramul de păstârnac, ţelina 6 lei, morcovul 3 lei, roşiile 8-9 lei, ceapa 2,5 lei. Un ardei care avea un preţ de 4,5 lei acum e 11 lei. 

Sunt ingredintele de bază folosite la o ciorbă. La toate, prețul a crescut simţitor în ultimile luni, ba chiar la unele - s-a dublat. Regele scumpirilor este uleiul.  Carnea este deja un lux. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

La restaurant, ori prin catering, ciorba costă acum mai mult cu aproape 50%. 

Citește și: Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Adrian Obreja, reporter Observator: Dacă în urmă cu câteva luni o astfel de ciorbă de pui la restaurant costa 10 lei, acum preţul a ajuns la 15 lei.

Chef Adi Chicoș: Materie primă, costurile de ambalare, inclusiv costuri cu utilităţi, gaz, curent, chiar şi chirii.Pentru a susţine businessul trebuie să venim şi noi cu un adaos raportat la produsul finit.

În această ciorbărie din Bucureşti, de exemplu, preţurile au crescut cu 10%. Patronii spun că oricât au încercat să dreagă preţul, nu-şi acoperă nici măcar costurile cu materiile prime.

Ioana Vasile, manager restaurant: Ne-am dat seama că nu mai facem faţă cheltuielilor, taxelor şi a salariilor. + <04.10 > dacă va fi necesar, se va mai interveni peste preţuri.

În pieţe, tarabele sunt pline cu legume. Doar clienţii lipsesc. Oamenii se uită, oftează și pleacă mai departe. Patronii de restaurante se tem că vor fi nevoiţi să tot mărească preţurile dacă nu se iau măsuri pentru plafonarea costurilor. Iar, dacă nu vor să guste o ciorbă lungă, nota de plata o vor plăti în final clienţiii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Preţurile mari la alimente piperează costul ciorbei. Românii plătesc tot mai mult pentru a-şi permite o masă caldă