Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Masa de Paşte mai săracă, după valul de scumpiri din ultimele luni

de Redactia Observator

la 04.03.2018 , 20:46

Faţă de anul trecut, cumpărăturile pentru sărbători ne-ar putea costa chiar şi cu 50% în plus. Cel mai mult s-au scumpit ouăle şi lactatele. Şi pentru mielul de Paşte vom scoate mai mulţi bani din buzunar. În magazine, carnea va ajunge până la 30 de lei kilogramul.

Plin până la refuz. Aşa era, în 2017, coşul de cumpărături al românilor pentru Paşte. Anul acesta, mulţi sunt nevoiţi să strângă cureaua. Scumpirile din ultimele luni se resimt şi la masa de sărbători. 

Anul trecut, coşul cu alimentele de bază pentru Paşte costa 125 de lei. Şi includea ouă, carne, fructe, legume, ingrediente pentru cozonac, pâine şi o sticlă de vin. Acum, după valul de scumpiri, un coş cu aceleaşi produse ajunge chiar şi la 200 de lei. 

Vezi și

Anul trecut, kilogramul de cotlet de porc costa, în magazine, 18 lei. Acum, pentru aceeaşi cantitate, plătim 21 de lei. Şi untul s-a scumpit. Anul trecut, acest pachet costa 6 lei, iar acum îl găsim la raft la preţul de 10 lei. Iar cea mai mare scumpire o regăsim la ouă, unde anul trecut un cofraj costa 11 lei. Acum, 30 de ouă costă 16 lei, cu 5 lei mai mult. 07.04

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele sindicatelor din industria alimentară:

Vedem că preţul la ouă a crescut, vedem că preţul la făină şi implicit, în mod direct, la cozonaci, va fi puţin mai mare. 

Şi pentru carnea de miel vom plăti mai mult faţă de anul trecut. La poarta fermei, crescătorii vor vinde mielul în viu cu 13 lei kilogramul. Dar, până la rafturi, preţul aproape se triplează. Mielul porţionat şi ambalat poate costa chiar şi 30 de lei kilogramul. 

MIHAI LAZĂR, crescător de oi:

Se va ţine cont şi de noile creşteri la energie, la combustibili, pentru că şi noi suntem dependenţi de asemenea lucruri.

Cei care vor să facă puţină economie pot pregăti acasă drobul şi cozonacul. În hipermarket, produsele gata preparate sunt cu până la cinci lei mai scumpe decât cele făcute în casă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?
Observator » Ştiri economice » Masa de Paşte mai săracă, după valul de scumpiri din ultimele luni