Update Verificarea datoriilor către Stat. Cum afli dacă ai taxe şi impozite neplătite
Una dintre marile dorinţe ale românilor, pentru noul an, este să achite datoriile către Stat, astfel că aceştia s-au înghesuit încă din primele zile pentru a-şi plăti dările către Stat.
- Românii beneficiază de reduceri, dacă îşi achită rapid taxele şi impozitele.
UPDATE: Pentru români, luna mai este considerată una de foc, ei având de achitat mai multe dări către stat sau având de completat mai multe documente către autorităţi.
În luna mai 2023 a fost sau este termen pentru declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formularul 212), depunerea formularului 230 privind direcționarea procentului de 3,5% din impozit către un ONG, etc.
Nu trebuie uitat, deci, că 25 mai este termenul final pentru depunerea la ANAF a formularului 212 - Declarația Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, dar şi pentru depunerea formularului 230 - Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat.
Cei care s-au înghesuit la ghişee pentru a-şi rezolva problemele administrative au recurs la un asemenea gest şi în speranţa că beneficiază de anumite facilităţi fiscale precum reducere cu 10% a sumei de plată, dacă se achită până la sfârşitul lunii martie.
Chiar şi aşa, românii sunt extrem de nemulţumiţi, una dintre probleme fiind că, la anumite ghişee, se poate face plată doar cu cardul bancar, deci fără bani cash.
Unde vezi cât ai de plată la ANAF
Cei mai mulţi dintre români au posibilitatea să-şi rezolve problemele administrative prin intermediul anumitor site-uri, chiar dacă acţiunea poate părea, pe alocuri, una mai complicată.
Aveţi la dispoziţie atât ghiseul.ro, cât şi site-uri precum ditl3.ro, respectiv site-ul Direcţiei Generale Impozite şi Taxe Locale din Sectorul 3 al Capitalei. Pe lângă faptul că trebuie să vă creaţi un cont dacă doriţi să accesaţi unul dintre site-urile respective, este foarte important să ştiţi că aveţi nevoie şi de un card bancar pentru a efectua operaţiunile dorite.
ANAF, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pune la dispoziţia românilor SPV, Spaţiul Privat Virtual, care oferă o mulţime de informaţii cu privire la obligaţiile fiscale.
Nu în ultimul rând, trebuie să ştiţi că, dacă vă este greu să accesaţi site-urile respective, în mod normal o mână de ajutor ar trebui să vă dea reprezentanţii Primăriei unde aveţi obligaţii de plată, aceştia urmând să vă genereze datele de logare în urma unei solicitări făcute de dumneavoastră în acest sens. Conform specialiştilor, "puteţi solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰