Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vrei să te muți de la bloc la casă pe pământ? Uite cât costă actele

Îți dorești de multă vreme să te muți la curte, după ce ai locuit ani întregi într-un apartament la bloc? Sunt șanse mari ca lunile petrecute în izolare în 2020, pe fondul pandemiei de Covid-19, să te fi determinat să faci pasul decisiv în această direcție.

de Redactia Observator

la 06.10.2020 , 16:37

În momentul de față, viața la casă reprezintă, cu siguranță, un vis pentru tot mai mulți români: dacă unii sunt interesați de achiziția unor locuințe în apropierea marilor orașe, unii sunt chiar dispuși să renunțe, cel puțin pentru o vreme, la avantajele vieții urbane. Înainte de a porni în căutarea unei proprietăți potrivite, cu siguranță că ai o serie de întrebări cu privire la detaliile unei tranzacții – inclusiv cât ar costa, pentru un cumpărător, actele necesare pentru achiziția unei case.

Etapele cumpărării unei case pe pământ

Semnarea documentelor este unul dintre ultimii pași din procesul de tranzacționare a unei locuințe – fie ea casă sau apartament. Înainte de a ajunge în acest stadiu trebuie să treci printr-o serie de alte etape, anume: definirea nevoilor tale specifice (inclusiv din punct de vedere financiar), inițierea procedurilor de obținere a finanțării (în cazul în care nu dispui integral de fonduri proprii pentru achiziție), căutarea propriu-zisă a unei locuințe potrivite și, apoi, negocierea – abia după aceasta urmează formalitățile legale. Sfaturi utile pentru fiecare etapă găsești în aceste ghid pentru cumpărător.

Articolul continuă după reclamă

Acte de care ai nevoie pentru a te muta într-o nouă locuință și prețurile lor

Pentru a te putea muta în locuința visată, trebuie să devii proprietar cu acte în regulă, adică să ai un act legal de vânzare-cumpărare. Contractul va fi încheiat de către cele două părți la un notariat autorizat și implică anumite cheltuieli, dintre care majoritatea cad în sarcina cumpărătorului. La acestea se adaugă și procedura și costurile adiacente încheierii unui contract de credit, în cazul în care apelezi la finanțare bancară:

Onorariu notarial contract de vânzare-cumpărare

Potrivit calculatorului de taxe disponibil pe notariate.ro, onorariul notarial ce trebuie achitat de către cumpărător la achiziția unui imobil de 100.000 de euro, între persoane fizice, ajunge la aproximativ 5.170 de lei. Important de menționat este că un cumpărător prin programul guvernamental Noua Casă va beneficia de o reducere importantă la acest capitol, astfel că, pentru un imobil de aceeași valoare, acesta va trebui să achite aproximativ 3.620 de lei – ceea ce echivalează cu o reducere de circa 30% din costul prevăzut pentru o tranzacție normală.

Taxă de intabulare

Dacă vrei să calculezi exact cât costă actele pentru o casă, trebuie să iei în calcul și taxa de intabulare. Indiferent că tranzacția este finanțată sau nu printr-un credit Noua Casă, cumpărătorul va trebui să achite, pentru o casă sau vilă vândută la un preț de 100.000 de euro, aproximativ 730 de lei către ANCPI. La fel ca onorariul notarului, această taxă se află în proporționalitate directă cu valoarea imobilului achiziționat. Potrivit edirect.e-guvernare.ro, prin intabulare se înscrie în cartea funciară dreptul real de proprietate al noului deținător al imobilului. „După ce a fost încheiat actul de vânzare sau alt tip de act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar, notarul public este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară. De exemplu, în cazul unei vânzări, dreptul de proprietate se va intabula pe numele noului proprietar. În acest scop, notarul public va trimite cererea de înscriere a actului notarial, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară în a cărui rază de activitate se află imobilul”, arată sursa mai sus menționată.

Contractul de credit

În calitate de cumpărător, trebuie să știi că și contractarea unui credit la bancă implică o anumită procedură și chiar obținerea unor acte adiționale – generatoare, și ele, de cheltuieli suplimentare. Iată care sunt acestea:

  • Raportul de evaluare a imobilului, solicitat de către bănci la acordarea de credite ipotecare, are un cost ce se situează, de regulă, în jurul a 100 de euro (pentru un apartament).

  • Polița facultativă de asigurare este de asemenea necesarp, atât în cazul ipotecarelor standard , cât și în cazul împrumuturilor cogarantate de către stat; trebuie să știi că aceasta va trebui înnoită în fiecare an, până la rambursarea integrală a împrumutului; costul său se situează, pentru un apartament, tot în jurul sumei de 100 de euro.

  • Pentru creditele de tip Noua Casă, procedura băncilor mai prevede și constituirea unui depozit colateral în momentul deschiderii contului de credit, echivalent cu trei rate lunare de dobândă – ceea ce poate ajunge la 600-700 de euro pentru un apartament (sau chiar mai mult, în funcție de valoarea finanțării și de perioada de rambursare).

  • Tot pentru împrumuturile cogarantate de către stat, vei mai avea de achitat, anual, un comision către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Acesta se aplică doar la garanția suportată, efectiv, de către stat (a cărei pondere din total poate varia) și nu la valoarea totală a creditului.

  • O cheltuială de care puțini cumpărători sunt conștienți în momentul în care solicită o finanțare bancară este diferența de schimb valutar. Asta pentru că, deși prețurile locuințelor sunt exprimate, de regulă, în euro – iar vânzătorii vor să fie plătiți în această valută –, majoritatea creditelor ipotecare acordate astăzi de către bănci sunt în lei. Astfel, valoarea apartamentului stipulată în contractul de credit va fi calculată la cursul euro-leu al BNR, însă, pentru a transfera banii către vânzător, schimbul valutar se va face la cursul băncii care îți acordă finanțarea. Pentru un împrumut de 80.000 de euro, această diferență va depăși suma de 1.000 de euro (echivalent lei).

Ce taxe trebuie să plătească vânzătorul

Pe lângă taxele care cad în sarcina cumpărătorului (comisionul notarial și taxa de intabulare către ANCPI), în cazul imobilelor a căror valoare depășește suma de 450.000 de lei, vânzătorul-persoană fizică are de achitat un impozit pe venit calculat prin aplicarea unei cote unice de 3% pentru suma care depășește acest prag; potrivit notariate.ro, pentru un imobil de 100.000 de euro, această taxă ar ajunge la aproximativ 1.120 de lei. În cazurile în care imobilul ce face obiectul tranzacției este nou-construit, iar vânzătorul este o entitate juridică plătitoare de TVA, acesta va trebui să achite către stat și contravaloarea acestui impozit. Imobilele de până la 450.000 de lei beneficiază de o cotă redusă de TVA, anume 5%, în vreme ce, pentru contractele încheiate pentru locuințe mai scumpe, vânzătorul trebuie să achite cota normală de TVA, respectiv 19%.

Cum găsești cel mai ușor casa la care visezi

Dacă ești interesat nu doar de cât costă actele pentru o casă, ci și de alte sfaturi și recomandări pentru cumpărători, Imobiliare.ro îți vine în ajutor cu o multitudine de articole și informații utile. Pe cel mai mare site de profil din România vei găsi o gamă largă de anunțuri imobiliare din întreaga țară, iar filtrele avansate de căutare te vor ajuta să găsești rapid locuința potrivită: în afară de orașul și zona/zonele care te interesează, printre acestea se numără suprafața, numărul de camere, anul de construcție, dar și o serie de alte caracteristici. Poți selecta doar afișarea apartamentelor noi, iar anunțurile le poți vizualiza atât sub formă de listă (în ordine crescătoare sau descrescătoare a prețurilor, spre exemplu), cât și pe hartă – ceea ce te va ajuta să-ți faci o imagine mai bună asupra anunțurilor dintr-o anumită categorie. Video/Foto 360 este o funcționalitate nou dezvoltată, care te va ajuta să-ți faci imagine cât mai bună despre o locuință sau alta, chiar înainte de a merge la vizionare. Toate acestea sunt disponibile atât pe site-ul propriu-zis, cât și în aplicația gratuită pentru mobil, disponibilă în App Store și Google Play.

Sursă foto: Pixabay.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Vrei să te muți de la bloc la casă pe pământ? Uite cât costă actele