Antena Meniu Search
x

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Peste 33.900 de candidaţi vor susţine miercuri prima probă la limba şi literatura română

Miercuri, elevii claselor terminale de liceu vor susţine prima probă a examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă, la limba şi literatura română. Peste 33.900 de persoane s-au înscris, fie că vorbim de elevii aceleaşi promoţii care nu au absolvit în sesiunea anterioară, fie la cei din generaţiile trecute. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 15.08.2023, 13:50

BAC 2023, sesiunea de toamnă. Peste 33.900 de înscrişi vor susţine miercuri prima probă la limba şi literatura română
BAC 2023, sesiunea de toamnă. Peste 33.900 de înscrişi vor susţine miercuri prima probă la limba şi literatura română

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidaţi provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Probele scrise se vor desfăşura în 137 de centre de examen, după următorul calendar:

  • 16 august: Limba şi literatura română - proba E.a);
  • 17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c);
  • 18 august: Probă la alegere a profilului şi specializării - proba E.d);
  • 21 august: Limba şi literatura maternă - proba E.b).

Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 - 11 august.

Pe acelaşi subiect

Când se vor afişa rezultatele de la BAC sesiunea de toamnă

Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, va avea loc în data de 25 august, până la ora 12,00.

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, atât în format standard/ letric, cât şi electronic. În acest sens, candidaţii completează, semnează şi depun/ transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (26 - 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august.

Ce reguli trebuie să respecte cei înscrişi

Probele scrise încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8,30.

Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană, în baza procedurii emise de Ministerul Educaţiei cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Ce le este interzis elevilor în timpul susţinerii examenului

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacose, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Nota minimă de promovare - pentru fiecare probă - este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin 6 (şase).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Educatie » BAC 2023, sesiunea de toamnă. Peste 33.900 de candidaţi vor susţine miercuri prima probă la limba şi literatura română