Video Bursele ajung pe masa CCR. Avocatul Poporului nu vrea ca elevii de 1 si 2 să ia 450 de lei în fiecare lună
Scandal privind bursele de merit! Avocatul Poporului a constestat la Curtea Constituţională legea care le permite elevilor cu medii de 1 şi 2 să primească burse de merit. Practic, documentul prevede ca indemnizaţia să fie primită de cel puţin 30% din copiii din fiecare clasă. Potrivit datelor Ministerului Educației, 158 de elevi cu medii între 1 și 2 primesc burse de merit de 450 de lei pe lună.
Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.
Textul atacat prevede:
”(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:
a. Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
- Schimbări majore la bursele elevilor. Apare "bursa de rezilienţă", iar cei cu absenţe nu vor mai primi niciun ban
- Ţeapa primită de o femeie din Baia Mare. A rămas fără 110.000 de lei, după ce a văzut un anunţ promiţător...
- Burse şcolare 2023. Când primesc elevii banii pentru lunile septembrie şi octombrie
Avocatul Poporului a constestat la Curtea Constituţională bursele elevilor de 1 și 2
”Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (...) context în care cnsderăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitatespecifice unui act normativ”, se arată în sesizare.
Potrivit Avocatului Poporului, legea ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de de bursă de merit”.
Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie.
”Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.
Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare ”şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.
Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre eledvii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰