Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bursele pot ajunge cât un salariu mediu. Studenţii care iau şi 5.000 de lei pe lună

Studenţii din zilele noastre pot să câştige cât un IT-ist începător fără să se angajeze. Bursele le aduc peste trei mii de lei pe lună dacă învaţă bine, sunt olimpici şi îi ajută pe angajaţii facultăţii. Performanţa în sport îi duce chiar la cinci mii de lei, bani să meargă la teatru, în club sau la cumpărături. 

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 20:44

Maria Creangă, studentă eminentă la peisagistică în anul patru, se întreţine cu banii de la stat încă de la începutul facultăţii. Multiplă campioană la tir cu arcul, primeşte două burse, iar anul acesta încasează aproape 2.700 de lei pe lună.

"Înseamnă foarte mult, în special pentru familie, pentru părinţi, pentru că este greu sa ţii un copil în facultate. Am terminat ultimul an cu 9.89 şi este destul de multă muncă, în principal este vorba despre perseverenţă, nu se poate învăţa într-o noapte, trebuie muncit pe parcurs", spune Maria Alexandra Creangă, studentă.

În funcţie de facultate şi note, universităţile oferă burse care ajung la 3.300 de lei pe lună. Alocaţiile au crescut, iar studenţii calculează mediile la limită - o sutime poate să le aducă bursa mult visată. La Universitate de Vest din Timişoara, "bobocii" stau la cozi să depună cererile.

Vezi și

"Cei mai multi dintre studenţii noştri obţin bursa de performanţă. Estimăm că vom da aproximativ 2.000 de burse. 1.200 de lei pe lună. Pe locul al doilea ca şi popularitate sunt bursele sociale, 1.000 de lei pe lună", a precizat Cosmin Enache, prorector UVT.

Olimpicii iau cei mai mulţi bani

La Bucureşti, cea mai mare bursă îi răsplăteşte pe olimpici. Studenţii care câştigă primul loc primesc 3.300 de lei. Bursele de doctorat sunt şi ele foarte aproape de această sumă, iar cele pentru performanţă, 1.650 de lei pe lună. Premianţii din sport pot încasa până la 5.000 de lei.

"Nu se pot obţine burse cu note mici în Politehnică, mediile de 8-8,50 sunt minimul pentru a obţine orice categorie de bursă, evident pentru bursele de performanţă mediile cresc", explică Mihnea Costoiu, rector Politehnică.

Dacă la şcoala generală elevii sunt obligaţi să nu aibă prea multe absenţe nemotivate dacă vor să încaseze bursă, la studenţi criteriul prezenţei nu mai este valabil. Iar dacă facem un calcul simplu, pentru un student care cumulează o bursa de performanţă, una socială, alături de una pentru activităţi extracurriculare, deja suma depăşeşte 3.000 de lei.

Pe ce se duc banii din burse

Banii se duc, însă, repede. Cei mai mulţi pe cazare şi distracţia din weekenduri. "Investesc în hobbyurile mele. Îmi place să îmi cumpăr cărţi, îmi place şi să merg la shopping, sunt fata, am plecat şi eu de acasă şi nu mai merg cu mama la cumpărături", mărturiseşte Diana, studentă.

"Cluburi, spriţuri, nu bineînţeles că nu... Îi folosim în scopuri creative, ieşim şi noi, că totuşi suntem studenţi, dar avem nevoie să mai fim şi oameni", spun studenţii.

Studenţii mai primesc burse şi pentru inovare sau dacă ajută personalul facultăţilor de la secretariat, cantină sau cămine. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Educaţie » Bursele pot ajunge cât un salariu mediu. Studenţii care iau şi 5.000 de lei pe lună