Calendar BAC şi Evaluare Naţională 2024. Cum ar putea arăta programul examenelor de anul viitor - surse
Rezultate finale BAC 2023 toamnă - edu.ro. Astăzi s-au afişat rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, pe bacalaureat.edu.ro şi la avizierele centrelor de examen. Elevii trebuie să utilizeze codul de candidat pentru a afla ce notă au luat la Bacalaureat, iar mediile sunt anonimizate.
Autorităţile au pregătit deja calendarul pentru sesiunile următoare de Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Programul pentru sesiunea următoarea de examene urmează a fi aprobat joi, 31 august.
BAC 2024. Astfel, sesiunea de Bacalaureat din perioada iunie - iulie 2024 va începe de pe 3 iunie cu înscrierea candidaţilor. Acest proces va dura până pe 7 iunie. Apoi, în perioada 17-19 iunie va avea loc proba orală la Limba şi Literatura Română. Între 19 şi 20 iunie va avea loc proba orală la limba maternă şi tot între 19 şi 21 iunie 2024 se vor evalua competenţele digitale. Între 25 şi 27 iunie se va desfăşura proba pentru evaluarea cunoştinţelor într-o limbă de circulaţie internaţională.
Pe 1 iulie 2024 este programat examenul la Limba şi Literatura Română, proba scrisă, pe 2 iulie este proba obligatorie a profilului, iar pe 3 iulie este proba la alegere a profilului. Pe 4 iulie este proba scrisă la limba maternă, care este de altfel şi ultimul examen din cadrul Bacalaureatului din 2024. Pe 8 iulie se vor afişa rezultatele la probele scrise, până la ora 12:00, iar în intervalul 12:00 - 18:00 se pot depune contestaţiile. Între 9 şi 11 iulie se vor rezolva constestaţiile, iar 12 iulie 2024 este data afişării rezultatelor finale.
Evaluare Naţională 2024. Calendarul complet
Evaluare Naţională 2024. Examenul de Evaluare Naţională 2024 va începe pe 25 iunie cu proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Pe 27 iunie este programat examenul la Matematică, pe 28 iunie se va da examenul la limba maternă, tot probă scrisă, iar afişarea rezultatelor finale este programată pe 3 iulie.
Calendar Evaluare Naţională 2024
- 25 iunie – proba scrisă la Limba română
- 27 iunie – proba scrisă la Matematică
- 28 iunie – proba scrisă la limba maternă
- 3 iulie – afișarea rezultatelor inițiale
BAC toamnă 2023. Lucrările au fost corectate digitalizat
Foile candidaţilor de la Bacalaureatul de toamnă au fost scanate şi trimise aleatoriu în ţară pentru corectare. Toţi profesorii le-au evaluat în acelaşi timp, din faţa computerului. Diferenţa pentru elevi este că nu se mai securizează colţul paginii iniţiale, prima pagină rămâne cu datele la vedere, pentru că secretizarea o va face platforma digitală automatizat. Elevul va preda lucrarea către supraveghetorul din sala de examen, care va scana cu grijă fiecare pagină scrisă. Lucrarea va fi încărcată pe serverul securizat de STS şi, cu un singur click, va ajunge pe două computere, aleatoriu alese, din două colţuri diferite de ţară.
Platforma identifică automat diferenţele de note între cei doi evaluatori. Când diferenţa este mai mare de un punct, lucrarea se distribuie automat altor doi evaluatori din ţară. Se elimină cea mai mare şi cea mai mică dintre note şi se face media între notele rămase. Primul avantaj e că profesorul nu va mai putea greşi nota unui copil atunci când o trece pe tabel. Al doilea, speră Ministerul Educaţiei, este eliminarea fraudelor de la Bacalaureat.
Ce urmează pentru cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat 2023 nici în sesiunea de toamnă
Elevii care au susținut Bacalaureatul trebuie să obțină cel puțin nota 5 la toate probele scrise pentru a promova examenul, iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6. Media generală de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.
Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.
BAC 2023 sesiunea de vară. Rată de promovare de 75%
Conform rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat, rata de promovare a fost de 75%. În sesiunea de vară, 78 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10.
Sesiunea de toamnă bacalaureatului este organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiune, dar și pentru cei care au promovat examenele de corigenţe. Pe bacalaureat.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a XII-a din România: subiecte, barem şi rezultate Bacalaureat 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰