Video CAMERA ASCUNSĂ. Cât de uşor pot cumpăra elevii droguri la 50 de lei. "Avem un dealer în şcoală, toată lumea îl ştie"
Consumul de droguri se predă la colţul şcolii. În timp ce preşedintele ţării anunţa că stupefiantele sunt o problemă de siguranţă naţională şi se vor lua măsuri, elevii îşi sunau deja dealerii de lângă liceu. Reporterii Observator au filmat cât de uşor îşi poate cumpăra droguri un elev de 14 ani cu doar 50 de lei. Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă.
Elev: Dacă aş vrea, mă duc la un băiat acolo, îi cer şi îmi dă imediat pe 50 de lei cristal, cocaină, iarbă.
Elev: Avem un astfel de dealer în şcoală, toata lumea îl ştie.
Cât de uşor ajung drogurile în mâinile adolescenţilor
"Timp de două ore, cât am stat de vorba cu elevii din mai multe licee din Capitală despre consumul de droguri, nu a fost unul care să-mi spună că nu poate să facă rost de substanţe interzise . Cei mai mulți dintre ei se întâlnesc cu dealerii în zonele ferite de lângă școală, iar pe unii i-am găsit chiar în parcuri", spune Mădălina Iacob, reporter Observator.
- Cum vrea Marcel Ciolacu să oprească consumul de droguri în rândul adolescenților: Tinerii între 16 şi 18 ani...
- Doar elevii care sunt suspectaţi că se droghează vor fi testaţi. Procedura ar putea fi realizată de medici, doar...
- Testarea antidrog în şcoli ar putea fi introdusă chiar acum. Se va face doar în unele instituţii de...
Dealerii sau intermediarii de stupefiante sunt, în multe cazuri, colegii lor mai mari. Câteva adolescente de 14 ani care nvaţă la o şcoală renumită din Bucureşti povestesc că, în orice pauză, drogurile pot ajunge în mâinile adolescenţilor, ambalate intr-un pliculeţ negru.
Elev: Avem un astfel de dealer în şcoală, toata lumea îl ştie
Dezbaterile despre prevenţie sunt deja tardive
Cristalul e cel mai vândut drog în licee. Substanţa este asimilată drogurilor de mare risc, alaturi de cocaină, heroina sau mefedronă, spun specialiştii.
Elev: Dacă aș vrea, mă duc la un băiat acolo, îi cer și îmi da imediat pe 50 de lei cristal, cocaină, iarbă, e un băiat în școală care vinde peste tot. E mai mare, are 18 ani.
Aceeaşi substanţa de tip "cristal" a fost cea mai mare captură la Brăila la începutul lunii. 30 de kilograme de droguri, care valorează 600 de mii de euro pe piaţa neagră, au fost confiscate de poliţişti.
Georgiana Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Pe piaţa neagră, substanţa se poate găși sub formă pură sau multiplicată cu substanțe precum glucoză, talc, creatină. Pentru traficarea acestui drog riscă o pedeapsa de la 10 la 20 de ani, precum si interzicerea unor drepturi.
Cristal este drogul care a ucis-o si pe adolescenta de 16 ani de la Piatra Neamţ, moartă in casa prietenului său, cunoscut pe Internet.
Elev: Avem o prietenă care... câți ani are? 12.
Reporter: Mama, mia, dar au copiii ăștia probleme acasă?
Elev: Nu, nu au probleme, anturajul și asta contează mult, li se pare amuzant și cool, o fată și-a pus prietena să mintă pentru anturaj că ia droguri că să fie primită.
De la tragedia din 2 Mai, în care un şofer drogat a omorât doi tineri, autorităţile încă dezbat.
Ce părere au profesorii despre mesajul preşedintelui Iohannis despre droguri
Klaus Iohannis: Mă bucur că există un interes crescut pentru a găsi soluții pentru a combate acest flagel.
Andreea Bodea, director liceu Caragiale: Mesajul președintelui de ieri este...poate dacă acest mesaj era acum 20 de ani era în regulă, acum este foarte târziu.
Pentru că nu au primit directive clare, dascălii fac ce pot.
Andreea Bodea, director liceu Caragiale: Ce m-am gândit eu să fac, să contactez din aceste categorii medici care lucrează în domeniul toxicologiei care în mod nemijlocit tratează, sunt activi profesionali și au contact cu dependența la tineri, psihoterapeuți să fie în această nișă, medici psihiatri. Să vină să le vorbească nu știu, poate schimbăm abordarea, poate schimbăm tonul, să explice mai aplicat ce se întâmplă și cât de scurt e drumul de la primul joint nevinovat până la o dependenţă instalată și confirmată medical.
Testarea antidrog în şcoli a fost aprobată de cele 7 ministere în planul de siguranţă scolară. Nu se ştie încă şi cum o vor implementa sau dacă părinţii îşi vor da acordul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰