Antena Meniu Search
x

Un sfert din școlile din România nu oferă condiții minime de igienă, conform unui studiu al experților internaționali

În anul pandemiei, guvernanţii îi învaţă pe copii lecţia supravieţuirii: şcoala fără apă. Una din patru unităţi de învăţământ de la noi nu le oferă elevilor condiţii minime, arată datele experţilor internaţionali. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.08.2020, 21:26

Vezi și
  • România are, încă, multe școli cu toaleta în curte.

Iustin, elev din Iași: Vrem o baie. O baie cu wc, cu chiuvetă, cu tot ce trebuie.

Asta îşi doreşte un elev de clasa a 5-a în anul 2020. La școala din Scânteia, județul Iași, pandemia i-a prins pe copii ca pe vremea bunicilor lor: fără baie, fără chiuvetă, dar mai ales fără apă. 

Mariana, mama unui elev: Mi se pare o școală de la cel mai jos nivel. Se spală ei la un singur lavoar, nu sunt condiții și femeile de serviciu ar trebui să care non-stop apă. Ei se abțin să meargă la baie.

Cei 400 de elevi care învață în această școală se vor spăla pe mâini, din toamnă, la o singură chiuvetă și aceasta fiind una improvizată. Pentru că nu este apă curentă și nici canalizare. Așadar, tot din toamnă vom vedea aici pe hol formate cozi pentru că este singura din toată școala.

Şi asta în timp ce de la Bucureşti se transmite de cinci luni acelaşi sfat: spălaţi-vă pe mâini! 

Gigi Vitel, director școală Scânteia: Se deschide robinetul și apa curge. Are săpun. Nu avem apă curentă, nu a fost niciodată. Sunt aici de 36 de ani și așa am apucat, încă mai rău, că nu erau lavoare. Toaleta este în curte. Am turnat sapă și am pus linoleum pe jos.

Lucrările pentru realizarea unei toalete moderne la această școală au început în urmă cu 13 ani. Așa arată în acest moment. Nu au fost finalizate nici până acum lucrările, deși ar fi trebuit să fie gata în doar un an. Asta pentru că nu au mai venit banii necesari pentru terminarea construcției.

Un sfert din școlile din Romania sunt aşa. Una din patru unităţi de învăţământ nu are condițiile minime pentru igienizarea mâinilor, arată un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Un sfert din școlile din România nu oferă condiții minime de igienă, conform unui studiu al experților internaționali