Criza de personal îi face pe angajatori să se îndrepte spre școlile profesionale
Confruntaţi cu o criză de personal fără precedent, marii angajatori fac presiuni ca şcolile profesionale din România să îşi adapteze cursurile la cerinţele pieţii.
Confruntaţi cu o criză de personal fără precedent, marii angajatori fac presiuni ca şcolile profesionale din România să îşi adapteze cursurile la cerinţele pieţii. Unii patroni merg mai departe şi oferă burse elevilor pentru a face practică în fabricile lor, în speranţa că le vor deveni angajaţi, după absolvire. Desfiinţate timp de trei ani, şcolile profesionale sunt privite acum drept o soluţie pentru revitalizarea economiei. Unul din trei elevi ar putea ajunge la profesională, potrivit unui nou proiect de lege.
Îmbrăcaţi în propriile lor uniforme, zeci de elevi ai unei şcoli profesionale din Satu Mare învaţă să monteze şi să tapiţeze mobilă într-o fabrică din oraş.
Pe lângă bursa de 200 de lei de la stat, primesc şi câte 200 de lei pe lună de la companie. Totul în speranţa că după absolvire vor rămâne angajaţi în fabrică.
- Schimbări majore pentru românii care pleacă să muncească în străinătate, după ce mulţii au ajuns să fie...
- Record la Pilonul III de pensii: 133.000 de români, care au peste 1 miliard de euro. Majoritatea plătesc 400 de...
- Domeniul în care se caută cu disperare angajaţi în 2025. Salariile sunt uriaşe şi există posibilităţi rapide...
- O adolescentă de 16 ani din Harghita a împrumutat, în 2024, aproape 300 de cărţi de la bibliotecă. Câte a...
- O elevă de clasa a XII-a îi scrie ministrului: "Istoria, Geografia, Biologia, Chimia sunt materii unde studiul...
Un angajat calificat în meseria lui e tot mai greu de găsit, în ultimii ani, iar patronii resimt efectele.
Migraţia în străinătate şi abandonul şcolar sunt principalele motive reclamate de angajatori pentru lipsa forţei de muncă.
Aproape jumătate dintre patroni lucrează cu mai puţin oameni decât au nevoie. O treime folosesc angajaţi necalificaţi. În aceste condiţii, patronatele cer inspectoratelor şcolare să adapteze programa la cerinţele pieţei.
Dar şcolile profesionale nu sunt la mare căutare printre tineri. Aproape 90.000 de elevi urmează o astfel de formă de învăţământ, faţă de cei peste 650.000 care merg la liceu. Un proiect legislativ prevede ca elevii care au luat sub nota 5 la evaluarea naţională să fie înscrişi automat la o şcoală profesională. Anul acesta, 31% dintre elevi au avut sub media 5 la examen.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰