Antena Meniu Search
x

Cum adaptăm programul elevului la școala online

Chiar dacă fac şcoala online, programul copiilor ar trebui să fie acelaşi pe care l-ar avea şi dacă ar merge la şcoală. Trezire la ora 7, sport după-amiaza şi somn de la nouă seara.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.09.2020, 10:45

Vezi și
  • Puterea de concentrare pentru cursurile online va scădea considerabil.
  • Elevii au nevoie de o perioadă de acomodare.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.

Este sfatul medicilor care spun că doar în acest fel putem evita tulburările pe care cei mici le-ar putea avea atunci când vor reveni în bănci. Colega noastră Mădălina Iacob a stat de vorbă cu specialiştii şi a aflat cele mai bune recomandări pentru această perioadă.

Online sau offline, copiii s-au întors la școală, cu un program nou, pe care nu l-au mai încercat până acum. Şi cu care nici nu știu dacă trebuie să se obişnuiască sau nu.

Și pentru că incertitudinea de la școală este mai mult că sigură, unică soluţie este că părinţîi să îi ajute pe copii să facă faţă noului "fus orar". Indiferent de vârstă, elevii au nevoie de o perioadă de acomodare. Izolarea a produs efecte asupra lor, iar schimbările bruşte nu sunt ușor de dus.

Mihaela Dinu, psiholog Savaţi Copiii: Copiii au luat la inceput aceasta pandemie legat de scoala, faptul ca nu se duc la scoala e ceva interesant, noutate. O dificultate a intervenit o data cu inceperea cursurilor scolare, pentru ca nu erau niste lucruri clare, ca orice inceput este temator, pana ne acomodam. Din punct de vedere psihologic, daca ne referim la copiii care erau mai sociabili, obisnuiti sa participe la evenimente, sa aiba cu relatii cu copii de aceeasi varsta, acolo izolarea a fost resimtita mai acut. Daca vorbim despre copiii care au avut o structura mai izolata, mai retrasi, perioada a fost mai usoara.

A fost o vacanţă lungă, iar puterea de concentrare pentru cursurile online va scădea considerabil.

Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: În lecțiile online puterea de concentrare este mai mică, capacitatea cognitivă a copilului scade, timpul de menținere a atenției scade și el, de aceea au fost atât de dificile lecțiile în online. Putem să ne așteptăm să fi uitat anumite lucruri, să avem răbdare să le reînvețe și să se reacomodeze pe ceea ce înseamnă învățatul față în față.

Trecerea bruscă de la un program la altul, de la online, la offline, și înapoi, îl va afecta grav pe copil. Ceasul nu va mai sună la aceeași ora în fiecare dimineață. Bun, și ce au de făcut părinții acum? În primul rând, să fie atenție la alimentația copilului și mai ales la somn, spun medicii.

Mihaela Bălgrădean, medic pediatru:  Ar trebui păstrat exact programul anterior. exact că și cum copilul ar merge în fiecare zi la școală, exact la orele la care mergea și anterior, el rămânând acasă, cu timpul lui, în care oricuma re de făcut aceleași lucruri pe care le au colegii care sunt în clasa. Pentru a nu modifică un ritm circadian pe care îl are fiecare copil în parte. Perioada de somn este foarte importantă la copii. Un copil când îl culci cu o poveste, cu o mangairere, cu un cântec, trebuie să fie ora 9-9 jumătate pt fiecare copil, în fiecare seară, înseamnă deja o obișnuință pentru a se culcă. După aceea, trezitul trebuie să fie devreme, la 6 jumătate- 7, ar trebui să fie zilnic, indiferent că merge sau nu la școală. Unii copii fac o siesta după amiază sau merg la sport, în aer liber. Se poate face asta și ar fi de făcut acest lucru. Mai au după aceea, lecții, fie online fie fizic. Mesele trebuie respectate. Micul-dejun trebuie să aibă o ritmicitate clară, înainte de plecarea la școală și dacă nu pleacă la școală, rămâne acasă, dar în orice caz, în jurul orei 7 jumătate el trebuie să ia micul-dejun. Prânzul este foarte important, discutăm și despre niște gustări, nu știu sub ce formă vor fi în școală, cei care rămân acasă e vorba de o masă de fructe, o bagheta de cereale în jurul orei 10. Că între 7 și 10 ți se face foame și același lucru în cursul după-amiezii.

Altfel, dezechilibrele se vor vedea imediat, iar efectele nu sunt deloc plăcute, avertizează specialiştii. Primele carenţe vor fi cele nutriţionale- Proteine, grăsimi si glucide. Tulburarile se vor traduce, în primă fază, prin obezitate.

În plus, vitamina D si calciul sunt esenţiale pentru o imunitate mai bună a copilului. Fără ele, infectiile respiratorii sunt un pericol pentru copii. Mai ales in sezonul rece. Dacă se adaugă şi tulburările de somn, copiii pot ajunge şi la afecţiuni neurologice.

Asadar, monitorizarea parinte-copil ramane esentiala. Rutina copiilor trebuie să fie păstrată.  Programul trebuie să fie fix, indiferent dacă e saptamana in care merge la scoala sau sta acasa. Temele, lecţiile, joacă, somnul şi alimentaţia sunt punctele cheie în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Dar nu uitaţi, părinţii organizează viaţa copilului. Iar cel de mic imita ce vede în familie.

Aşa că trebuie să le fiti aproape şi să veniti în întâmpinarea nevoilor lor. Aşadar, asiguraţi-vă o flexibilitate pentru copil. Atât cât vă permite jobul, desigur. Poveştile despre şcoală sunt esenţiale pentru reacomodarea în anul nou şcolar. Dar si discuţiile în general, trebuie să ajutam copiii să se redeschidă în colectivitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Cum adaptăm programul elevului la școala online