Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elevii din 43 de localități vor face școala online. Părinți derutați cu doar o săptămână înainte de începerea cursurilor

Elevii din 43 de localităţi vor face şcoală din faţa calculatorului. Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista finală cu scenariile şcolare. Imediat au venit şi reacţiile. Primari şi directori care spun că nu s-au făcut calculele corect, dar şi părinţi revoltaţi de haosul din şcoli. De teama îmbolnăvirilor, mulţi au decis pe cont propriu să-şi ţină copiii acasă.

de Iulia Dumitrașcu

la 07.09.2020 , 20:16

  • Părinții privesc spre școală cu spaimă, de teama îmbolnăvirilor cu Covid-19
  • Scenariile Ministerului Sănătății sunt contestate în mai multe localități

"Am decis să nu-l trimit la şcoală, cel puţin până nu văd situaţia pandemiei că este în scădere", spune o femeie.

Ludovic Orban, premierul României: După părerea mea, la școală copiii sunt mai în siguranță! Pentru că sunt sub supravegherea cadrului didactic, poartă măști, sunt cât de cât la un nivel de distanțare fizică pe când copiii în vcanata, mai ales copiii care au fost lăsați liber pe terenurile de sport, în parcuri, au avut o interacțiune mult mai mare decât interacțiunea care va fi la școală.

Una spun oficialii, alta cred părinţii.

Vezi și

"În şcoală sunt sigură că nu se va respecta distanţarea şi copiii vor simţi nevoia să interacţioneze", este de părere o femeie.

Mama unui elev care învaţă în clasa a şasea într-o şcoală din Capitală a decis să-şi ţină copilul acasă. De frică. Şi asta deşi, pe hârtie, Bucureștiul este împărţit în scenariile verde şi galben. Practic, copiii care învaţă în şcolile din sectoarele 3, 4 şi 5 ar trebui să meargă fizic la cursuri. Cei din sectoarele 1, 2 şi 6 ar urma să înveţe prin rotaţie acasă şi la şcoală.

Cu o săptămână înainte de începerea şcolii părinţii sunt derutaţi

Ministerul Sănătăţii a publicat astazi situaţia din toată ţară. În cea mai mare parte e verde. 43 de localități din România vor începe școala în scenariul roșu, adică online. Au apărut imediat şi reacţiile. Autorităţile din Bara, Timiş, contestă decizia. Spun că au doar patru oameni care s-au infectat cu noul coornavirus si, de fapt, acestia nu locuiesc acolo. Sunt trecuți doar în acte.

Maria Cristiana Posa, director Școala Bara, Timiș: Nu o sa putem începe, ca aparem în scenariul 3. Ore online. La noi nu se poate, nu avem net și nici device-uri.

La unitatea școlară din Barar pregătirile pentru noul an școlar sunt deja gata, astfel încât toate rechizitele, jucăriile au fost aranjate, dezinfectate, s-au montat separatoare pe măsuță iar pe podea s-au trasat săgeți care să le indice copiilor pe unde să între și pe unde să iasă din clasa.

Pe hârtie, dacă un copil se îmbolnăvește, atunci clasa intră în izolare. Dar părinții sau bunicii care ii așteaptă acasă, nu. Sau nu sunt obligați prin lege să o facă. Așa că răspândirea virusului poate cauza probleme grave, spun medicii.

Ștefan Lazăr, medic infecționist: Noi vorbim despre contactii direcți, altfel, nu putem să punem în izolare o mare parte a României. Drept urmare, în izolare vor stă doar contactii direcți cu acel copil. Sunt pacienți care sunt infectați, care nu au transmis boală, la fel cum sunt cazuri de oameni care au reușit o transmitere foarte mare.

Medicii se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească la două săptămâni de la începrerea anului şcolar: vom avea peste 2.000 de înfectări zilnic, estimează aceştia. Daca vor fi nevoiti sa stea acasa alaturi de copii, părinţii vor primi 75% din salairul mediu pe ţară, în jur de 2.000 de lei. 

Iulia Dumitrașcu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Educaţie » Elevii din 43 de localități vor face școala online. Părinți derutați cu doar o săptămână înainte de începerea cursurilor