Video

Elevii s-au întors la şcoală, tot de acasă. În acest timp, unii copii nu au încă internet sau tabletă şi primesc lecţiile în plic

De Redactia Observator.
Publicat: 11.01.2021, 14:53.
Actualizat: 11.01.2021, 14:53

Elevii s-au întors la şcoală, dar tot de acasă. Ar putea reveni în bănci abia după 8 februarie, dar şi asta este sub semnul întrebării. Ei ar putea fi puşi în situaţia să recupereze materia pierdută prin ore suplimentare, sâmbete petrecute la şcoală sau chiar la o şcoală de vară. Iar în perioada următoare, elevii vor fi testaţi. Trebuie văzut dacă sunt la zi cu materia. Cât despre examenele naţionale, acestea nu vor fi perturbate de pandemie, nici măcar în scenariul în care orele vor continua tot online în semestrul doi. Asta spun deocamdată oficialii din învăţământ.

În anul pandemiei, cei mai norocoşi elevi sunt cei care reuşesc să se conecteze la internet şi să participe la orele online. Din păcate, zeci de mii de copii nu au asistat nici măcar la o oră. Nu au tablete şi telefoane inteligente. Alţii au primit lecţiile în plic, de la profesori.

''A picat tot, laptop vechi, telefonul nu se mai conecta la internet deloc, am mers şi am făcut rate că nu poţi, copiii figurează absenţi''.

Eşecul şcolii online este recunoscut şi de oficialii din Educaţie. Aşa că, din semestrul al doilea, unii elevi vor face ore în plus pentru a recupera materia pierdută. Ministrul Educaţiei se bazează, pentru asta, pe devotamentul profesorilor. Nu e clar însă cum li se vor încheia mediile elevilor, având în vedere că aceştia nu au putut participa la ore şi nu au note.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este un an atipic care necesită soluţii atipice.

Una dintre propuneri a fost organizarea unor şcoli de vară.

Rafael Barac Bologa, reprezentantul elevilor: Nu sunt o prioritate aceste şcoli de vară.

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Ideea de acţiune remedială în timpul verii nu este rea. Dar, încă o dată vă spun, în vară este tardiv pentru cei care susţin examenele.

Soarta examenelor

În unanimitate, părinţii, elevii şi profesorii îşi doresc ca examenele naţionale să se ţină normal. În Marea Britanie, spre exemplu, s-au anulat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: În nicio discuţie nu a rezultat anularea sau decalarea exmenelor naţionale. Pentru predictibilitate, examenele naţionale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce, într-adevăr, trebuie adaptată la ceea ce i s-a predat şi a asimilat elevul. Ce s-a predat ştim din raportări, ce s-a asimilat, vei putea şti în urma unor evaluări.

Rafael Barac Bologa, reprezentantul elevilor: Odată cu stabilirea planului remedial şi contextul ce va fi după 15 ianuarie, vom putea şi cum va fi restructurată, restrânsă, adaptată materia pentru examene.

Până la sfârşitul zilei de astăzi profesorii trebuie să raporteze ministerului câţi copii au rămas în urmă cu materia din cauza orelor online. Ulterior, toţi elevii vor fi evaluaţi prin examene.

Iulian Cristache, reprezentantul părinţilor: Nu poţi să vorbeşti despre o acţiune remedială doar prin online şi cu toţi elevii. Dar cine stă să se ocupe de fiecare elev în parte atât timp cât noi deja abuzăm de orele acestea online?

Atât evaluările naţionale cât şi bacalaureatul sunt programate pentru luna iunie. Una dintre soluţiile de avarie pentru cei care sunt în urmă ar putea fi o a treia sesiune de examene.

Citește și
Social • pe 16.01.2021 la 15:10
Foto
Elevi pierduți prin școala online. Expert în educaţie: Testul esenţial al acestor luni a fost cel de integritate
recomandari pe a1.ro
Îl mai ții minte pe Bogdan Oancea de la Insula Iubirii? Fostul iubit al Giei e de nerecunoscut. Ce s-a întâmplat cu el
Educatie • pe 14.01.2021 la 21:10
Foto
Elevii, profesorii și părinții, bucuroși de redeschiderea școlilor

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Andreea Bănică este martor în procesul dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău: „Plângea în hohote atunci”
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
18:22 Bloc nou în locul unei case vechi de 100 de ani 18:20 Primul transplant renal efectuat cu succes la Iaşi. O mamă i-a dat şansa la o viață normală fiicei sale 18:16 Bilanț vaccinare anti-Covid în România, 21 ianuarie: Aproape 40.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore 18:16 Loto 6/49. Rezultatele înregistrate la extragerile de joi, 21 ianuarie 2021 17:53 O mașină a luat foc în mers, la Vaslui. Șoferul, un bărbat cu dizabilități, abia își scosese autoturismul din service 17:44 Puși pe drumuri pentru a se vaccina anti-COVID: La zeci de kilometri distanţă de un centru de imunizare 17:38 Incendiu uriaș la cea mai mare unitate de vaccin din lume 17:31 Cel puțin 15 morți, într-un incendiu care a devastat un azil de bătrâni din Ucraina 17:24 SONDAJ: Sunteţi de acord să meargă copiii la şcoală de pe 8 februarie? 17:18 Imagini impresionante în Apuseni, cascada Pişoaia a îngheţat
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO