Întoarcerea elevilor la școală: Trei ore pe zi, tuneluri cu dezinfectant, medic la poartă, măsuri fără precedent (Video)
În mai puţin de o lună, peste 300 de mii de elevi de clasa a opta şi a douăsprezecea se întorc la şcoală, ca să se pregătească pentru examene. Ministrul Educaţiei anunţă măsuri fără precedent.
- Elevii ar urma să se întoarcă în clase la începutul lunii iunie.
- Evaluarea Națională începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul începe pe 22 iunie.
Copiii vor fi întâmpinaţi la poartă de un medic, nu vor sta în clase mai mult de trei ore în fiecare zi şi nu e exclus să treacă prin tuneluri cu dezinfectant.
Chiar şi aşa, mulţi părinţi se tem să-i trimită înapoi la şcoală, în plină pandemie.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Doamna ministru, să spunem că nu sunteți doamna ministru acum și sunteți mamă. Pentru că sunteți mamă. Spuneți-mi dacă v-ați trimite copilul la școală în perioada asta.
Monica Anisie, ministrul Educației: Întâi de toate aș evalua situația din familie, aș vedea dacă există un risc și după aceea aș propune copilului să meargă la aceste cursuri de pregătire. Ministerul va lua toate măsurile de siguranță și pentru acești copii și pentru părinți, când vor intra pe porțile școlii.
Măsuri luate încă de la poartă, unde un medic şcolar îi va întâmpina zilnic pe elevi.
Practic, Ministerul Educației va stabili cadrul general. Apoi, școlile pot lua măsuri suplimentare de siguranță. Multe unități din țară au anunțat deja dotarea cu tuneluri pentru decontaminare, asemănătoare celor utilizate în spitale.
Odată ajunşi în clase, elevii de clasa a opta vor face zilnic cel mult două ore: una de matematică, alta de limba română, discipline obligatorii la evaluarea din vară. La clasa a douăsprezecea, pregătirea din şcoală va dura maximum trei ore pe zi.
Monica Anisie, ministrul Educației: Aceste cursuri vor fi supravegheate inclusiv de către reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică.
Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor: Mi-au scris zeci de elevi că le este frică să se întoarcă la școală. E important ca fiecare elev să aibă acces la pregătirea online.
Iulian Cristache, președintele Federației Părinților: Nu vreau să-mi expun fata de clara a opta la cursurile de pregătire! La Evaluarea Naţională este cu totul altceva. Vorbim de două zile, vorbim de circuite care se vor face separat, interacţiunea va fi separată de-a lungul celor trei ore.
Temeri provoacă şi probele orale de la Bacalaureat, care nu au miză - pentru că nu influenţează media finală -, dar care îi pun pe profesori faţă în faţă cu zeci de elevi. Ministrul Educaţiei nu exclude să le elimine în timpul pandemiei.
Mădălina Iacob, reporter Observator: De ce nu renunțăm la aceste competențe orale, dacă nu ne ajută la medie?
Monica Anisie, ministrul Educației: Ne gândim la o soluție și pentru aceste competențe, nu am luat încă o decizie asupra lor.
Probele scrise la Bacalaureat încep pe 22 iunie. Dar elevii de clasa a opta vor fi primii care vor da startul examenelor. Evaluarea Naţională începe pe 15 iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰