Antena Meniu Search
x

Evaluarea Națională 2021. Când și cum se poate depune o contestație

Contestațiile la Evaluarea Națională 2021 se depun în aceeași zi în care elevii află primele note obținute la examen. După afișarea rezultatelor, în cazul în care un elev este nemultumit de rezultat, acesta poate face contestație. Aceasta poate fi depusă în aceeasi zi, până la ora 19.00 și constă într-o cerere adresată președintelui comisiei de contestații în care este cerută reexaminarea lucrării.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.06.2021, 16:51

Eleva de clasa a VIII-a își cauta numele pe listele de rezultate obtinute la examenul de Evaluare Nationala
Evaluarea Națională 2021. Când și cum se poate depune o contestație - Hepta
  • Evaluarea Nationala 2021, tot ce trebuie să știi despre depunerea contestației la una din probele de examen.

Evaluarea Nationala 2021: Când se poate depune o contestație

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, primele rezultate obținute la Evaluarea Națională vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.,00), acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.

Contestațiile vor fi soluționate în perioada 30 iunie – 4 iulie, iar rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2021 vor fi afișate pe 4 iulie 2021.

Cum se depune o contestație la Evaluarea Națională 2021

Elevii care depun contestație la Evaluarea Națională 2021 semnează la școală, alături de părinți, o declarație-tip, în care menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, legat de contestații, că acestea vor putea fi trimise și în format electronic, în intervalul specificat.

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declarație-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, a anunțat Ministerul Educatiei.

Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectiv.

Care este procedura de rezolvare a contestațiilor

Fiecare lucrare pentru care se face contestație este reevaluată și notată de câte doi profesori. Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare.

În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. 

“Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații, potrivit edupedu.ro.

Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Rezultatele finale la Evaluarea Națională vor fi afişate pe 4 iulie.

Calendar Evaluarea Națională, sesiunea specială

28 iunie - 2 iulie 2021: Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale

5 iulie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

6 iulie 2021: Matematica – probă scrisă

7 iulie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

9 iulie 2021: ora 12.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

9 iulie 2021: orele 14.00 – 20.00 – Depunerea contestațiilor

10-11 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00).

Subiecte la proba de Limba română la Evaluarea Naţională 2021

Absolvenţii de clasa a opta au susţinut, marţi, proba la Limba şi literatura română. În premieră, pe lângă cele două ore alocate rezolvării subiectelor, elevii au avut în plus 15 minute, pentru a-și completa datele.

La primul subiect, elevii au primit două texte de citit pentru a putea răspunde la cerinţele formulate. Primul text este Pantera Neagră, scrisă de Sorin Titel, iar al doilea un articol din Dilema Veche, "Falsa generozitate", de Stela Giurgeanu. Pe lângă cerinţele de identificare a unor elemente din text, elevii au trebuit să prezinte în cel puţin 30 de cuvinte o legătură la nivel de conţinut între cele două texte şi să motiveze în 50-90 de cuvinte dacă ar trebui să îşi urmeze visul în orice condiţii. Aceştia au mai trebuit să asocieze fragmentul din "Pantera Neagră" de Sorin Titel cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând în 50-100 de cuvinte o asemănare şi o deosebire de conţinut dintre ele.

La al doilea subiect, elevii au trebuit să îşi imagineze că au participat la un joc alături de colegii lor, în curtea şcolii. Ei au trebuit să scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată.

Subiecte la proba de Matematică la Evaluarea Naţională 2021

Joi, 24 iunie, a avut loc proba la Matematică de la Evaluarea Națională 2021. La cea de-a doua probă scrisă (Matematică) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2021) au fost prezenți 123.250 de candidați (93,95%). Au absentat de la această probă 7.926 de candidați, anunță Ministerul Educației.

Subiectele la matematică au fost ușor diferite de ceea ce se dădea în anii trecuți. Pentru prima dată, absolvenții clasei a VIII-a au avut de rezolvat subiecte la matematică într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo.

La prima sesiune a Evaluării Naţionale au fost înscrişi 131.177 de elevi, dar la primele două probe au lipsit peste 7.000 dintre aceştia. La Limba maternă s-au înscris peste 8.000 de elevi, iar 482 de candidaţi au absentat. 

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Educatie » Evaluarea Națională 2021. Când și cum se poate depune o contestație