Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Greșelile grave comise de elevi la Evaluarea Națională. Cîmpeanu: Doar 6% au putut să scrie perfect românește

Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte, iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie, este concluzia anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după afișarea rezultatelor Evaluării Naționale 2022. 

de Redactia Observator

la 23.06.2022 , 11:39

"Din păcate avem și itemi care au un procent mic de rezolvare. Spre exemplu, itemul 8 de la subiectul 1 B, doar 6% dintre elevi au rezolvat integral, corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă. 

Mai exact, verbele "a vrea", "a fi", substantivul "stradă", adjectivul "mândru" sau acordul pronumelui cu cu substantivul, 14% nu știu să scrie corect cuvintele date la forma cerută, doar 43% știu să identifice corect verbele, 21% nu au identificat nici măcar un verb", a anunțat ministrul Educației. 

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că ”doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. (..) Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

Vezi și

Rezultatele la Evaluarea Naţională 2022 au fost publicate. Elevii trebuie să introducă codul de candidat pentru a afla nota.

Pe acelaşi subiect

Rezultate Evaluare Naţională 2022, pe fiecare judeţ:

Când se pot depune contestațiile la Evaluarea Națională 2022

Elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații pe 23 iunie, între orele 16:00-19:00, și pe 24 iunie, între orele 08:00-12:00.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 30 iunie 2022. Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. 

Potrivit ordinului emis de Ministerul Educaţiei, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele iniţiale. Dacă se observă o diferenţă mai mare de un punct, se numeşte o nouă comisie de evaluare, iar nota oferită de această a doua comisie va fi şi cea finală.

Evaluare națională 2022 - cum se calculează media

Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial.

Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină EN fără taxă.

Calculul mediei de admitere

  • MA= 0,2 x ABS + 0,8 x EN
    • unde:
      • MA = media de admitere
      • ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
      • EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » Greșelile grave comise de elevi la Evaluarea Națională. Cîmpeanu: Doar 6% au putut să scrie perfect românește