Antena Meniu Search
x

Video Înscrieri record, 12 candidaţi pe un loc la Facultatea de Informatică. Câţi bani poţi câştiga după ce termini studiile

Admiterea la facultate în acest an e cu bătaie lungă. Tot mai mulţi tineri îşi aleg facultatea gândindu-se nu neapărat la ce-i pasionează, cât la salariu si la program relaxat de muncă. Aşa se face că e record de înscrieri la Scoala naţională de Stinţe politice şi administrative. 7 tineri se bat pe un loc aici. Aglomeraţie e şi la Informatică, tot cu gândul la salariile din IT.

de Redactia Observator

la 20.07.2021, 21:43

Vezi și

Peste 5300 de candidaţi se bat pentru cele 800 de locuri scoase la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie. Un post în administraţia publică sau o carieră în politică sunt motive suficiente pentru că mii de tineri să-şi încerce norocul la aşa concurenţă. Pentru cei mai mulţi dintre ei, statul pare să fie angajatorul ideal. 

Candidat: Ai concedii şi un program bine pus la punct. Şi e mai uşor să îşi găseşti un job.

Reporter: Ai vrea să lucrezi la stat sau la privat?

Antonia - candidată: La stat!

Pe acelaşi subiect

Reporter: De ce?

Antonia - candidată: Sunt cu statul. Îmi place politica, mi-a plăcut de mică.

Reporter: Cum sună jobul ideal?

Antonia - candidată: Flexibilitate şi bani.....cât să pot ieşi o dată pe lună să beau o bere. 

Nu e singură care vede în sistemul de stat stabilitatea şi siguranţa unui loc de muncă. Iar că să fie siguri că prind un loc, mulţi îşi depun dosarul la mai multe facultăţi. 

Remus Pricopie - rector SNSPA: Sunt cele mai mari cifre din ultimii 15 ani. La toate facultăţile. E simplu pentru un absolvent să depună simultan dosarul la 10-15 aplicaţii.

În administraţia publică salariile pornesc de la 3.000 de lei şi pot depăşi chiar şi 10.000 de lei. Iar posturi după absolvire ar fi.

Liviu Mălureanu - preşedinte ANFP: Avem un deficit de tineri în administraţie. Din păcate doar 2-3% din personalul din administraţie au sub 30 de ani. Sunt destule oportunităţi în administraţie şi posturi vacanțe. 

Sunt mulţi, însă, convinşi că nu vor lucra niciodată la stat. Şi asta pentru că îşi aleg domenii în care salariile sunt mult mai mari în privat. 

Candidat: La vârsta asta ne uităm şi la beneficiile pecuniare, legate de salariu.

Candidat: Tind să plec în afară. Sunt mai multe posibilităţi. 

Salariile mari din IT îi conving pe mulţi să meargă pe acest drum chiar din timpul facultăţii. La fel şi pentru cei de la Construcţii. 

Mirabela Amarandei - purt. de cuv. Universitatea din Bucureşti: Pentru matematică-informatică un număr mare de candidaţi. 12 candidaţi la zona de informatică. Se îndreaptă către IT, programare, internet of things, căci revoluţia digitală schimb viaţa noastră, cât şi ofertra din piaţa muncii.

Ana Vişian - manager de marketing: Poţi să câştigi între 900-1800 euro în funcţie de experienţa ta, cât vrei să înveţi şi cât de productiv eşti. Că inginer constructor sau proiectant, salariul e undeva 800-1200 euro.

Până la absolvire apucă să adune şi ani de experienţă, aşa că vor putea cere şi salarii mai consistente.

Alexandru Luca angajat companie: Realitatea este că cel puțîn în zona noastră firmele anticipează momentul absolvirii și încep să facă recrutări undeva în perioada imediat premergătoare.Nu e f greu să îți găsești un job din perioada facultății.

Sever Scridon - manager multinaţională: Căutăm să găsim resurse umane, specialişti care să completeze echipa existentă şi chiar să formăm noi echipe. 

Medicină şi arhitectură sunt, de altfel, domenii dorite de absolvenţîi de liceu. La fel şi şcolile militare. Specialiştii în resurse umane susţîn că în aceste sectoare există deficit, iar mulţi îşi vor găși cu uşurinţă un job bine plătit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Înscrieri record, 12 candidaţi pe un loc la Facultatea de Informatică. Câţi bani poţi câştiga după ce termini studiile