Klaus Iohannis, reacție despre faptul că închiderea școlilor încalcă dreptul la educație și complică viața părinților
Decizia de a nu deschide școlile după data de 15 mai a ridicat semne de întrebare cu privire la dreptul la educație al copiilor și la modul în care părinții vor putea gestiona această situație. Klaus Iohannis a oferit lămuriri suplimentare în acest sens, în cadrul unei conferințe de presă.
- Este nevoie de ghiduri pentru predarea online
- Copiii care nu au acces online vor putea beneficia de tablete
Hotărârea de a nu fi deschise şcolile după data de 15 mai a fost luată pentru că în instituţiile de învăţământ din ţară nu ar fi condiţii pentru distanţarea socială, măsură ce limitează răspândirea noului coronavirus, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.
"Decizia s-a bazat pe faptul ca în şcolile noastre distanţarea nu poate fi realizată în condiţii de şcoală normală şi în şcolile noastre sunt foarte mulţi elevi. Ştiţi că sunt şcoli care lucrează în schimburi, deci distanţarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă la şcoală şi pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la şcoală şi pot duce boala acasă, unde mulţi, de exemplu, trăiesc şi cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
Iohannis, despre părinţii care nu îşi pot trimite copiii la şcoală sau la grădiniţă
Preşedintele spune că există o legislaţie care permite unui părinte să stea acasă dacă şcoala este închisă şi spune că ar fi mult mai complicat dacă copilul ar merge la şcoală şi ar veni bolnav acasă.
“Există o legislaţie în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă şcoala este închisă. Eu cred că foarte mulţi au o problemă cu asta. Dar pe de altă parte, gândiţi-vă ce problemă ar avea dacă şi-ar trimite copilul la şcoală şi copilul ar veni bolnav acasă şi ar aduce boala în familie. Cred că ar fi mult, mult mai complicat. Şi având în vedere că există această lege care sprijină şi practic şi financiar părinţii care trebuie să stea cu copiii, îşi va găsi fiecare familie de români o soluţie proprie, cu toţii evident în speranţa că această fază nu va dura prea mult”, a afirmat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, despre pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
Preşedintele Klaus Iohannis anunţat luni că, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar grădiniţele, şcolile, universităţile nu se vor redeschide. Anul şcolar se încheie pe 12 iunie, iar până atunci vor continua formele de învăţământ la distanţă.
Examenele naţionale se vor organiza cu respectarea măsurilor de distanţare socială, iar elevii din clasele terminale vor avea ocazia să facă pregătire la școală pentru examene, dar Klaus Iohannis a subliniat că prezența fizică nu este obligatorie.
"Am decis, cu toţii împreună, să nu redeschidem şcolile decât pentru clasele terminale şi aici, iarăşi s-au grăbit unii, elevii din clasele terminale nu sunt obligaţi să meargă la şcoală. Ei au această oportunitate să meargă la şcoală pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge şi se pot pregăti în continuare altfel", a detaliat preşedintele.
Klaus Iohannis, despre respectarea dreptului la educație al celor care nu pot face cursuri online
În contextul acesta, elevii au varianta studiului online, iar Klaus Iohannis a fost întrebat dacă este respectat dreptul la educaţie al copiilor care nu au posibilitatea să participe la cursurile online.
”Este o problemă importantă pe care am discutat-o în toate întâlnirile care le-am şi care au avut ca temă şcoala. Foarte mulţi copii, din fericire, au acces online, mulţi copii nu au. Pentru ei ministerul va veni cu soluţii, probabil, posibil cu achiziţii de tablete care vor fi puse la dispoziţie. Acolo unde copiii nu au notă în catalog poate vor fi invitaţi la socală cu măsuri de distanţare socială, poate vor da o lucrare de control sau vor da un răspuns la o temă şi în acest fel vor putea fi încheiate situaţiile lor.
Ştiu că în coducerea ministerului există multe discuţii pentru a rezolva aceste chestiuni şi pot să vă spun că am discutat detaliat despre ce trebuie să facă ministerul pe timpul verii când trebuie să ne pregătim pentru un posibil val doi de epidemie şi eu am pretenţia ca până în septembrie să găsim solutii pentru aceşti copii care acum nu au putut să beneficieze de o formă de învăţământ la distanţă”, a spus Klaus Iohannis.
Ghiduri pentru predare online
Soluţii pentru aceşti tineri ar trebui găsite, la nivel de minister, până în septembrie, a adăugat preşedintele. De asemenea, potrivit şefului statului, este nevoie de ghiduri pentru predarea online.
"Am pretenţia, şi am găsit că la minister se vede exact la fel chestiunea, să fie elaborate ghiduri şi pentru dascăli. Majoritatea dascălilor improvizează, trebuie s-o recunoaştem, acum când lucrează online. Trebuie să existe ghiduri, trebuie să se facă metodologii, trebuie să se facă material auxiliar online, care va fi folosit de dascăli atunci când se va reveni, dintr-un motiv sau altul, pe care acum putem doar să îl ghicim, pe forma de învăţământ online. Este foarte-foarte mult de lucru şi ţinta nu sunt doar copiii care acum nu au acces, ţinta este întreaga populaţie şcolară şi dascălii care vor trebui să ştie cum să folosească aceste medii pentru a garanta o şcoală performantă", a afirmat Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰