Antena Meniu Search
x

Video Meseria redevine brățară de aur, la o școală din Timișoara. Rată de angajare de aproape 100% pentru electricieni, electromecanici sau strungari

Vom avea meseriaşii care ne lipsesc dacă vom şti să-i creştem. E ideea după care funcţionează învăţământul dual. Elevii se califică pentru o meserie care chiar e căutată pe piaţa muncii, iar companiile nu-şi mai fac griji că nu găsesc oamenii potriviţi. O astfel de şcoală funcţionează şi în Timişoara. 20 de mari companii sunt interesate să îşi educe aici viitorii angajaţi. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 17.09.2021, 19:53

Vezi și

Sunt conştienţi că multe companii au aşteptări mari de la ei. Aşa că încearcă să înveţe cât mai mult într-un timp cât mai scurt. Se întâmplă la Şcoala Duală Banat din Timişoara. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte şcoli, catalogul lor e aproape gol la rubrica de absenţe. Ajută şi faptul că primesc 400 de lei pe lună, doar pentru că vin la ore. Au cazare și masă gratuite, prioritate la angajare în companiile unde fac practică și primesc si certificat de calificare profesionala recunoscut la nivel european. 

Electricieni, electromecanici sau strungari

Adolescenţii de acum sunt oamenii de care piaţa duce o lipsă acută de ani de zile. 

Reporter: Nu e greu pentru o fată?

Pe acelaşi subiect

Elevă: Nu, chiar deloc. Pentru că şi noi putem lucra.

Reporter: Şi pentru ce te pregăteşti? De ce ai venit aici?

Elevă: Să-mi fac un viitor, asta e o meserie de viitor. Şi asta m-a încântat cel mai tare.

Iulia Pop, reporter Observator: Să meșterești o piesă la strung nu e tocmai o treabă ușoară, însă așa se șlefuiesc și meseriașii, la mare căutare pe piața muncii. Meseria este brățară de aur și o pun la mâna tinerilor marile companii din oraș. Rata de angajare după finalizarea studiilor se apropie de 100%. 

Şcoala, construită după model german, colaborează cu 20 de multinaționale, iar în 14 dintre ele fac practică inclusiv elevi de clasa a nouă. 

Luminița Filip, directorul Școlii Duale Banat Timișoara: E aur! Agenții economici caută oameni pentru piață muncii, iar pe acești elevi au posibilitatea să-i formeze, să-i crească, alături de noi și după trei ani să se bazeze pe ei la locul de muncă.

În primul an, pregătirea practică este realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic și reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului. În al doilea an, creşte până la 60%, iar în ultimul an, peste 70% din timp tinerii il petrec în companii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Meseria redevine brățară de aur, la o școală din Timișoara. Rată de angajare de aproape 100% pentru electricieni, electromecanici sau strungari