Antena Meniu Search
x

Modificări în Educaţie: Învățământ obligatoriu de la 5 ani și eliminarea evaluării naționale la clasa a 8-a

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că sunt posibile anumite schimbări la Legea Educaţiei, programată la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 06.03.2019, 13:05

Învăţământ obligatoriu de la grădiniţă, evaluarea din clasa 8-a eliminată - hepta

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că sunt posibile anumite schimbări la Legea Educaţiei, programată la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului.

Astfel, ministrul precizează că, dacă învătământul devine obligatoriu de la vârsta de 5 ani şi până în clasa a 12-a, este posibil ca evaluarea națională la clasa a VIII-a să fie eliminată.

Învăţământ obligatoriu de la grădiniţă, evaluarea din clasa 8-a eliminată

Ministrul Educaţiei a precizat că pe lista de vot a Senatului se află câteva schimbări semnificative şi anume eliminarea evaluării naționale la clasa a 8-a, introducerea învăţământului obligatoriu de la 5 ani, potrivit proiectului de lege publicat pe site-ul Senatului.

Mai exact, copiii care au împlinit vârsta de 5 ani ar putea fi obligați să meargă la grădiniță

"Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu”, a declarat Ecaterina Andronescu în Camera Deputaţilor.

Dezbateri publice cu directorii şcolilor pentru eliminarea Evaluării la clasa 8-a

Ministrul Educației a precizat că a lansat mai multe dezbateri publice cu directorii școlilor ca să vadă dacă Evaluarea Națională la clasa a 8-a se mai justifică.

"Am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm", a precizat ministrul.

Proiectul care modifică Legea Educației se află la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Educatie » Modificări în Educaţie: Învățământ obligatoriu de la 5 ani și eliminarea evaluării naționale la clasa a 8-a