(P) Ce este distance learning și care sunt avantajele acestui tip de învățare
Studiul la distanță (engl. distance learning) a câștigat și mai multă importanță în timpul pandemiei de coronavirus. Având în vedere că majoritatea țărilor au practicat măsuri de distanțare fizică, educația formală a trecut de la forma tradițională, care a avut loc în sala de clasă, la un mediu digital. În plus, datorită trecerii la studiu la distanță, diferite forme de educație non-formală (cum ar fi cursurile și formarea) au câștigat popularitate.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Potrivit datelor Eurostat pentru 2019 (înainte de pandemie), 8% dintre persoanele din UE, cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, au raportat că au participat la un curs online la un moment dat în cele trei luni înainte de începerea sondajului. Cele mai mari procente au fost în Finlanda (21%), Suedia (18%) și Spania (15%), iar cele mai scăzute în Letonia (4%), România (3%) și Bulgaria (2%). În 2020, procentul de respondenți a crescut la 23%, pentru a ajunge la 27% în 2021. În fruntea listei s-au aflat Irlanda (46%), Finlanda și Suedia (45%), în timp ce cele mai mici procente au fost realizate de Croația (18%), Bulgaria (12%) și România (10%).
Indiferent de diferențele individuale dintre țări, este evident că studiul la distanță a devenit acceptat la nivel larg de numeroase instituții educaționale. Se anticipează că acest tip de educație va fi din ce în ce mai aplicat, dezvoltat și perfecționat.
Ce este distance learning?
Studiul la distanță este o formă de educație formală sau informală desfășurată online. Lecțiile și materialele sunt partajate online, iar studenții lucrează din locația preferată.
Cele două forme de bază de studiu la distanță sunt învățarea la distanță sincronă și asincronă
- Învățarea sincronă la distanță are loc în timp real și presupune comunicare online „în direct”. Această comunicare are loc prin platforme special concepute care permit apeluri video cu un număr mare de participanți (cum ar fi Zoom).
- Învățarea asincronă la distanță este un tip de educație auto-organizată care nu necesită prezența studenților la curs la o anumită oră. Materialele sunt trimise online, iar studenții au un anumit termen limită (de exemplu, o săptămână) pentru a finaliza materialele alocate.
Având în vedere că se bazează pe utilizarea a numeroase programe și aplicații, acest tip de educație a adus schimbări și în sfera IT. Studiul la distanță face parte din EdTech, o nouă industrie emergentă care își propune să îmbunătățească și să faciliteze procesul de educație prin inovare tehnologică. În acest sens, oamenii care își planifică o carieră de programator au opțiunea de a lucra în EdTech.
Care sunt avantajele studiului la distanță?
Studiul la distanță oferă multe avantaje. Ele se referă în mare parte la tipul asincron. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi cel mai bine să combinați viziunea sincronă și asincronă. Vom enumera câteva dintre beneficiile studiului la distanță.
- Flexibilitate. Persoanele care urmează cursuri online pot face acest lucru din orice locație. Datorită platformelor distance learning, oamenii din România pot finaliza cursuri la universitățile americane.
- Ritmul personal de învățare. Oamenii învață într-un ritm care le convine și nu depind de realizările celorlalți, ceea ce influențează direct creșterea motivației și a încrederii în sine. În plus, își pot organiza în mod independent programul, în conformitate cu alte obligații.
- Economisire de timp și bani. Dacă trebuie să mergeți într-o locație îndepărtată pentru a participa la cursuri, acest lucru necesită adesea costuri suplimentare pentru transport și mult timp petrecut pe drum. Studiul la distanță vă permite să folosiți acești bani și timp pentru altceva.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰