Antena Meniu Search
x

Incertitudine cu privire la redeschiderea grădinițelor. Părinții, în așteptare

Grădiniţele de stat nu se vor deschide de pe 15 iunie, iar pentru cele private, vestea e că dacă o fac, o fac pe propria răspundere. Noile scenarii arată că, pe lângă distanţarea socială, vor fi doar patru ore de program şi activităţi în aer liber. Managerii spun că nu au primit normele de la Ministerul Educaţiei. Cei de la Educaţie aşteaptă încă o confirmare de la Sănătate. Între timp, părinţii nu ştiu unde îi vor duce pe copii de săptămâna viitoare, dacă se întorc la muncă.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 11.06.2020, 21:12

Vezi și
  • Grădinițele ar urma să funcționeze după un program de numai patru ore.
  • Redeschiderea grădinițelor de stat ar putea fi amânată.

Singurul lucru cert pentru părinţi e că, după 15 iunie, grădiniţele private se pot redecshide. Doar că managerii nu știu încă ce obligații au. 

Ramona Coman, manager de grădiniți privată: Până la momentul acesta nu am primit un set de reguli ferme, toate acestea care au ajuns la noi, au ajuns neoficial. 

Luminița Bălășoiu, director de grădiniță privată: Sunt apeluri zilnice, indiferent de oră, dimineața, seara, sună părinții. Îsi doresc cu nerăbdare un loc unde să își ducă copiii. Sunt îngrijorați că au presiune din partea angajatorilor.

Aşa că fiecare grădiniţă a început să ia propriile măsuri. 

Ramona Coman, manager de grădiniți privată: La intrarea în grădiniță va fi amplasat un pavilion unde se vor afla cadrele medicale ce vor realiza triajul epidemiologic al copiilor, astfel încât părinții să nu mai intre în grădiniță pentru o perioadă. Activitățile ne-am propus să le desfășurăm în aer liber, un grup limnitat în curtea grădiniței, iar cealaltă parte, cu un alt cadru didactic, în interior.

Neoficial, autorităţile au un plan: programul ar urma să fie de doar patru ore. 

Iulian Cristache, Federația Asociațiilor Părinților: Doar activități recreative în aer liber și doar cu circuit închis și sub nicio formă copiii nu au voie să doarmă acolo. Faptul că îl duci patru ore nu te ajută cu nimic! 

Despre grădinițele de stat nu se ştie încă nimic. 

Iulian Cristache, Federația Asociațiilor Părinților: Înțeleg că se va primi acceptul doar pentru privat pentru simplul fapt că doar acolo există condițiile necesare astfel încât riscul de contaminare să fie minim, dar sunt și grădinițe de stat care și-ar dori să deschidă astfel încât părinții care nu au bani să poată să își ducă copilul acolo.

Decizia nu poate fi luată doar de autoritățile locale. 

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1: Noi suntem pregătiți. Am avut tot felul de informații, nu am primit nimic oficial. Așteptăm un ordin al Ministerului Educației și putem să dăm drumul. 

Iar Ministerul Educaţiei spune că mai aşteaptă veşti de la Ministerul Sănătăţii. 

Luminița Barcari, secretar de stat Ministerul Educației: În funcție de măsurile de relaxare ce vor fi anunțate după încetarea actualei stări de alertă, vom analiza posibilitatea organizării activităților în grădinițe și after-school-uri. Grădinițele de vară ar putea fi deschise dar după ce primim precizări suplimentare de la Ministerul Sănătății.

Dacă la stat părinții ar trebui să plătească în jur de 300 de lei pe lună, la privat costurile depășesc în unele cazuri 300 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Incertitudine cu privire la redeschiderea grădinițelor. Părinții, în așteptare