Cele mai tari perle de la Bac, la limba română: "Nae Caţavencu e cel mai şmecher dintre şmecheri" (Video)

De Mădălina Iacob.
Publicat: 23.06.2020, 22:16.
Actualizat: 23.06.2020, 23:23

Corectatul la proba de limba română a Bacalaureatului a fost sport extrem pentru unii profesori. În unele cazuri, limba română a părut să fie mai degrabă limbă străin pentru absolvenţi, iar întâlnirea cu Ion Luca Caragiale a fost cel puţin furtunoasă. Perlele de la examene sunt deja o tradiţie.

Opera lui Caragiale a trecut testul timpului. Nu şi vocabularul lui, conform unor absolvenţi de liceu.

"Nae Caţavencu e cel mai şmecher dintre şmecheri, ca în viaţă, altfel, nu ajungi sus".

"Cetăţeanul turmentat este beat şi vesel mereu, când pierde şi găseşte iar scrisoarea de amor pe care i-o duce Zoei, că e damă bună şi le dă la toţi de mâncare şi băutură gratis de alegeri".

"Nae Caţavencu e mare şmecher, că fură scrisoarea de amor, cerând în schimb să intre în Parlament ca şantajist cu drepturi depline".

Florina Rogalski, profesoară de limba română: Aceasta mi-a plăcut tare mult, dacă ne gândim puțin ce oameni avem în Parlamentul de astăzi. Se gândește la tot ce se întâmplă la alegerile noastre și se mai întâmpla și atunci.

"Tema piesei lui Caragiale este o scrisoare de amor scrisă într-un cod prin care Tipătescu este cocoșelul, iar Zoe este găinușa. Doar Caţavencu e mai deştept şi pricepe codul şi îl spune soţului găinușei".

Același elev continuă explicația pentru comedia "O scrisoare pierdută".

"Ion Luca Caragiale e mare poet şi comedia lui aparţine genului dramaturg".

Poet sigur nu, poate dramaturg. Iar genul literar se numeşte dramatic. Pentru unii elevi, chiar şi numele autorului a fost greu de reţinut.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Nu ai scris nimic la el?

Eduard, absolvent de liceu: Nimic, doar titlul si autorul.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Adică?

Eduard, absolvent de liceu: O scrisoare pierdută, de Mihai Eminescu.

Optimismul îi dă speranţă că va lua măcar un şase. Alţii vor mai mult.

"Coana Joița este numită în piesă toantă bună, care îi conduce pe toţi şi le ia voturile pentru un candidat nou în zonă, cu clopoței la urechi".

Florina Rogalski, profesoară de limba română: În primul rând e Joițica, nu e Joița, e ca un fel de văcuță.

Nici lucrările de la Evaluarea Naţională nu au fost lipsite de obişnuitele perle.

Florina Rogalski, profesoară de limba română: A ajuns într-un mic balconaș, de parcă un balconaș ar putea fi mare. A scos o mână către cer, de unde și-a luat zborul. Cum e construită fraza se înțelege că mâna și-a luat zborul.

De-ar fi fost pamflet, era de înțeles. Dar reacțiile corectorilor nu sunt deloc vesele după verificarea lucrărilor.

Florina Rogalski, profesoară de limba română: E un vocabular limitat, citesc puțin, scriu și mai puțin, tot timpul sunt conectați la internet și acolo ei nu mai au un limbaj articulat, e un fel de cod, cum zicea elevul acesta, alcătuit din abrevieri personale, fără ortografie, fără punctuație, fără nimic, vorbesc de fapt așa cum comunică între ei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.