Antena Meniu Search
x

Profesorii, motivați cu bani mai mulți pentru a fi supraveghetori la examenele naționale

Nicio săptămână nu mai e până când încep examenele naționale și nu e clar cine-i va supraveghea pe copii. Lipsa de informații clare și oficiale, dar și teama de virus au făcut din supravegherea plătită a examenelor o corvoadă de care toată lumea fuge. Ca să-i convingă pe profesori, Ministerul a anunţat pentru Observator că va mări indemnizaţia pentru cei care se înscriu în comisii.

de Redactia Observator

la 08.06.2020, 21:49

Vezi și
  • Profesorii care se înscriu în comisii ar urma să încaseze cu 22% mai mulți bani decât anii trecuți.
  • Cu câteva zile înainte de startul examenelor naționale, puțini profesori s-au înscris pentru a fi supraveghetori.

Doar în Bucuresti, ar fi nevoie de peste o mie de supraveghetori ca examenele să poată începe. 

Cum mai este doar o zi în care se pot înscrie, nici sindicatele şi nici oficialii nu cred în minuni. 

Cornelia Stavri, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: Avem nevoie de 14 preşedinţi în centrele de evaluare zonală, 17 vicepreşedinţi, în acest moment avem doar doi vicepreşedinţi. La Evaluarea Naţională n-avem niciun preşedinte.

Şi sunt slabe speranţe că se vor găsi suficienţi profesori. 

Cornelia Stavri, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: Este vorba de o lipsă de organizare, de transmitere a unor cerinţe foarte clare, astfel încât oamenii să ştie fiecare ce are de făcut.

De cealaltă parte, Inspectoratul General recunoaşte că sunt probleme, dar crede că directorii şcolilor trebuie să-i convingă pe profesori. 

"Suntem convinşi însă de faptul că directorii unităţilor de învăţământ şi profesorii vor înțelege responsabilitatea profesională pe care o au în bună desfăşurare a examenelor naţionale, astfel încât elevii să nu aibă de suferit", este mesajul transmis de oficiali.

După mai bine de trei luni în care şcoala n-a semănat cu nimic din ce ştiau, părinţii nu concep o amânare a examenelor. 

Eugen Ilea, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: Nu vreau să prevăd un astfel de scenariu în care cadrele didactice nu vor veni la supraveghere. Vorbim despre parcursul educaţional al copiilor noştri şi acesta nu trebuie îngrădit din dorinţa unora sau a altora.

Situatia este atât de neobişnuită încât s-a ajuns la apeluri aproape patetice. 

Radu Gologan, preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice: Suntem dascăli. E un fel de jurământ al lui Hipocrate pe care dascălii şi l-au asumat în momentul în care au pornit să facă acest mesianism. Eşti dator să le dai copiilor tot ce se poate. Şi chiar în timpul războiului.

Ministerul e ceva mai prozaic şi spune că e gata să plătească în plus o zi de supraveghere. 

Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei Naţionale: Vor creşte şi indemnizaţiile pentru supravegherea din cadrul examenelor naţionale. Va creşte cu 22%.

Doar că, deocamdată, ordinul nu a fost semnat, iar profesorii se mai pot înscrie până miercuri. Un supraveghetor primeşte în jur de 50 de lei pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Profesorii, motivați cu bani mai mulți pentru a fi supraveghetori la examenele naționale